Čuvena indijska dijeta za tijelo bez toksina

Jela od riže sa karijem i cimetom sprječavaju rast masnih tkiva i smanjuju apetit, pa zato brzo i efikasno pomažu pri mršavljenju.

Ako tokom trajanja dijete želite da se hranite zdravo, gubite kilograme, a pritom ne osjećate umor indijska dijeta je vaš savršen recept. U zapadnim zemljama sve više postaje popularan indijski način ishrane, koji je zasnovan na jelima od riže. Ova dijeta se temelji na tradicionalnoj indijskoj kuhinji, gde dominiraju jela bogata ugljenim hidratima.

Na vrhu dijetalnog jelovnika nalazi se riža sa karijem i cimetom. Kari je vrlo popularan začin u Indiji, koji ubrzava metabolizam više od bilo koje druge namirnice. Iako se konzumira u malim količinama, kari ima mogućnost da spriječava rast masnih tkiva.

Nedavna istaživanja u Holandiji su pokazala da uvođenjem karija u svakodnevnu ishranu možete izgubiti od 2 do 4 kilograma za dvije sedmice, bez posebnih izmjena u režimu ishrane. Sa druge strane, aroma i sladak ukus cimeta smanjuju apetit. Cimet nježno obavija zidove želuca, stvarajući osjećaj sitosti.

O riži kao dijetalnoj ishrani dovoljno je spomenuti da kašu od riže ljekari preporučuju kod svih gastroloških problema. Kuhana riža u kombinaciji sa mlijekom je izvrstan dijetetski proizvod, a jedna od najbitnijih funkcija je da čisti organizam od toksina. To je razlog zbog kojeg Indija ima nisku stopu ljudi oboljelih od raka i drugih bolesti povezanih sa viškom holesterola.

Riža snabdjeva tijelo svim bitnim elementima, donoseći u svom sastavu puno vitamina i minerala, pri čemu posebno treba spomenuti vitamine B grupe i karoten. Riža još sadrži vitamin E, kalijum, fosfor, cink, gvožđe, kalcijum i jod.

Ono što je još jedno ljekovito svojstvo riže su 8 esencijalnih aminokiselina, koje daju energiju, sprječavaju zamor mišića i povećaju fizičku aktivnost cjelokupnog organizma. Sljedeći bitan sastojak Indijske dijete je crni čaj, koji smanjuje apetit, poboljšava varenje, eliminiše teške soli, metale, višak tečnosti iz organizma, a značajno umanjuje i tjelesne masnoće.