Lubenica: čudotvorac za kožu!

lubenicaObzirom da se lubenica sastoji od 93 odsto vode gotovo da nema namirnice u prirodi koja nam može hidratizirati kožu kao ona, a pored vode tu su i vitamini A, B6 i C koji će vašu kožu revitalizirati i zaštititi je od sunca – iskoristite onda ove sunčane, ljetnje dane i stavite lubenicu u službu ljepote.

Iako za lubenicu kažemo da je “voće”, ona ja zapravo povrće  – poput bundeve i tikve. Lubenica je izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a ima samo 30 kcal na 100 g. Osim gašenja žeđi, evo kako lubenicu možete staviti i u službu svojhe ljepote.

Za suhu kožu
Pomiješajte kašiku soka od lubenice sa kašikom organskog meda. Med će na prirodan način dovesti vlagu u sve slojeve vaše kože i pomoći lubenici da duplo bolje obavi svoj posao. Ovu masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 15-20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Za masnu kožu
Jednu kašiku soka od lubenice pomiješajte sa kašikom grčkog jogurta. Enzimi i mliječna kiselina kožu će očistiti, dok će je lubenica hidratizirati. Nanesite masku na lice i vrat i ostavite da djeluje 10 minuta prije nego se umijete.

Za kožu oštećenu od sunca
Jednostavno, namočite kuglice vate u sok od lubenice i tretirajte područja koje je sunce malo više zahvatilo. Ostavite da sok stoji na koži 15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.

Za zrelu kožu
Pomiješajte kašiku soka od lubenice sa kašikom pirea od avokada. Avokado je bogat omega 3 masnim kiselinama koje pomažu revitalizaciju kože kao i vitamini C i E, koji djeluju kao snažni antioksidanti u usporavanju procesa starenja kože. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Za kožu sklonu aknama i upalama
Jednu kašiku soka lubenice pomiješajte sa kašikom izgnječene banane. Poznato je da banana sadrži vitamine B2, B6 i B12 koji sprječavaju upalna stanja u isto vrijeme čineći kožu mekom, dok lubenica kožu hidratizira i neutrališe ulja. Masku na licu držite 10-15 minuta pa isperite.

(aura.ba)