Čuvaj glavu – sa neba padaju pauci, ajkule i krvave kiše!

Jedan od najpoznatijih slučajeva krvavih kiša desio se 1890. godine u italijanskom gradu Kalabriji, a naučnici koji su prikupili uzorke su utvrdili da se radilo o ptičijoj krvi. Prema jednoj teoriji, ptice u zraku su bile rastrgane snažnim vjetrovima, ali problem sa ovom pričom je što nigdje u blizini mjesta gdje je krvava kiša pala nisu pronađeni leševi ptica

Kiša, snijeg i grad. To su neke od stvari na koje smo navikli da padaju sa neba. Bez obzira koliko razvijali teleskope i letjelice, nebo i dalje ostaje jedno od najvećih misterija čovječanstva. Uz već viđene NLO-e i raznovrsna nebeska prikazanja, tu su i neobične padavine riba, žaba, pauka i još neobičnijih stvari

Kiša iz noćnih mora

Zamislite da se vozite u svom autu i odjednom na hiljade pauka počne padati sa neba! Upravo to se prije par godina desilo Eriku Reisu, dvadesetogodišnjem web dizajneru iz Santo Antonia de Platine, gradu udaljenom oko 250 kilometara od Sao Paola, koji je svoji mobitelom uspio zabilježiti ovu nevjerovatnu scenu a njegov video je na You Tubeu izazvao veliku pažnju javnosti.

I dok kiša od pauka zvuči poput scenarija za Hičkokov film, to je fenomen koji zapravo i nije toliko neobičan. Prema riječima biologa Marte Fišer sa Univerziteta u Parani, do kiše paukova dolazi kada veliki broj paukova istovremeno odluči migrirati, pritom koristeći tehniku „putovanja balonom“. Konkretno, svi pauci počinju plesti mreže, koje oblikom podsjećaju na padobrane. Zatim podižu zadnji dio tijela i pomoću vjetra lete poput padobranaca.

To im omogućuje da za kratko vrijeme pređu velike udaljenosti, a kada stignu na odredište, pauci se zavlače pod zemlju. Ona dodaje da mnoge vrste pauka koriste ovu tehniku, ali u dosta manjem broju tako da ih ljudi i ne primjećuju.

 

 

Leteća ajkula

Radnici jednog golf gluba na jugu Kalifornije imali su 2012. godine neobičnu akciju spašavanja – pružili su pomoć ajkuli koja je „doletjela“ na golf teren. Naime, ajkulu od dva kilograma je iz okeana najverovatnije ugrabila veća ptica kojoj je plijen ispao  iznad kalifornijskog golf terena.

Direktorica kluba „San Huan Hills“ Melisa Makormak medijima je rekla da je jedan od radnika pronašao malu leopard ajkulu i donio je u zgradu kluba. Bespomoćni predator je imao nekoliko povreda po tijelu koje joj je najvjerovatnije zadala ptica grabljivica, po svemu sudeći orao, kada ju je ugrabila iz okeana udaljen osam kilometara od golf terena.

Radnici su ajkulu dugu 60 centimetara najprije stavili u kantu sa slatkom vodom, dok se neko nije sjetio da ona živi u moru pa su vodi dodali kuhinjsku so. Nepozvani morski gost je potom odnijet u okean. Neko vrijeme nakon što je pušten u vodu, bio je potpuno nepomičan, a zatim je zamahnuo repom i nestao u dubini.

Ljuti bogovi sa neba bacaju kamenje

Porodica Čiviru iz malog mjesta Činoji u Zimbabveu uvjerena je da je njihova kuća već mjesecima na udaru ljutih bogova koji na njihovu kuću bacaju kamenje. Njihov slučaj nije samo neobičan već i opasan, jer osim što kamenje koje pada pravi veliku štetu na njihovoj kući, često se dešava i da ukućani budu povrijeđeni.

Što se tiče objašnjenja, sve opcije su na stolu: duhovi, meteori, osvetničke akcije ptica, ljuti bogovi… Porodica također vjeruje da je meta kamenja devetnaestogodišnja kćer pa su pomislili da je sve maslo nekog ljubomornog momka, ali nikoga nisu vidjeli. Njihovi susjedi potvrđuju da se iz pravca kuće Činojevih redovno čuju glasni udari, ali da sami nikada nisu imali slične probleme.

Očajna porodica je u pomoć pozvala i lokalne sveštenike koji su obišli kuću i pokušali da riješe problem, ali i oni su bili bez uspjeha, a neke sveštenike  su čak pogodile i kamenice. Da sve bude još čudnije, na jednom od kamenja su pronašli dva sićušna otiska stopala, veličine malog prsta koji se pojavljuju i usred kuće, ali niko nema predstavu kako su se tu stvorili.  Šta god da je u pitanju, Činojevi ni danas nemaju odgovore i pitaju se šta su i kome zgriješili pa ih se ovako kažnjava.

 Oblaci od krvi

Stanovnici malog mjesta La Sijera Čoko u Kolumbiji doživjeli su 2008. godine da sa neba padne krvava kiša. Misteriozna kiša je počela oko 10:30 ujutru i padala je oko pola sata. Bakteriolog koji je pozvan ubrzo je utvrdio da se radi i pravoj krvi, a lokalni sveštenici su izrazili strah i izazvali pravu malu paniku govoreći kako se radi o Božijoj kazni te da se radi o predznaku smaka svijeta.

Vjerovali ili ne, ovo nije prvi put da su u svijetu zabilježene krvave kiše, i uglavnom su objašnjavane kao znakovi upozorenja od Boga. Jedan od najpoznatijih slučajeva krvavih kiša desio se 1890. godine u italijanskom gradu Kalabriji, a naučnici koji su prikupili uzorke su utvrdili da se radilo o ptičijoj krvi. Prema jednoj teoriji, ptice u zraku su bile rastrgane snažnim vjetrovima, ali problem sa ovom pričom je da nigdje u blizini mjesta gdje je krvava kiša pala nisu pronađeni leševi ptica.

Još jedan zanimljiv slučaj desio se 1841. godine, kada je iz crvenog oblaka koji se pojavio grada Lebanon u Tenesiju, počela padati kiša od mesa i krvi. Radnici na obližnjoj farmi su rekli da su iznad glava čuli zvuk sličan grmljavini a kada su pogledali prema nebu ugledali su oblak boje krvi iz kojeg je počela padati crvena kiša. Laboratorijski testovi su utvrdili da crvena tekućina nije prava krv, ali da sadrži veliku količinu kiseline i željeza, međutim nikada sa sigurnošću nije utvrđeno šta je tačno tog neobičnog dana palo sa neba.