Smanjuje rizik od dijabetesa, pomaže već oboljelima, a ljudi koji pate od celijakije mogu slobodno da je jedu, jer ne sadrži gluten.
Pored toga što je bogata kalijumom, natrijumom, kalcijumom, fosforom i magnezijumom – mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje tijela, heljda je i prava riznica gvožda, pa je odlična i za ljude koji pate od anemije.
Naučnici su otkrili da ona može da održava optimalan nivo šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od pojave dijabetisa.
Heljda ne sadrži gluten, pa bez brige mogu da je konzumiraju i ljudi koji pate od celijakije. Smatra se i odličnom namirnicom za mozak i poboljšavanje njegovih funkcija, a pomaže i kod očuvanja memorije.
Da biste nahranili organizam svim potrebnim materijama i očuvali vitalnost i zdravlje, možete da je konzumirate na sljedeći način:
Propržite šolju zrna heljde, pa prelijte sa 1,5 šoljom ključale vode. Procijedite i ponovo prelijte istom količinom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji tokom noći. Praktikujte ovo dvije sedmice, a zatim napravite bar 5 dana pauze.
Već tada ćete se osjećati i izgledati mnogo bolje!