Čuva i fizičko i psihičko zdravlje: Smijeh je najbolja terapija

Smijeh dokazano jača imunološki sistem potičući stvaranje i koncentraciju ćelija koje uništavaju tumore, bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti.

Pogoduje i funkcioniranju srca i krvotoka, reducira hormone stresa, adrenalin i kortizol, potiče cirkulaciju i opskrbljenost kisikom te tako smanjuje holesterol u krvi, začepljenost arterija, pojavu krvnih ugrušaka i visok krvni pritisak, a time i opasnost od infarkta.

Smijanje povećava i kapacitet pluća i njihovu opskrbljenost krvlju bogatom kisikom, a pogoduje i izmjeni plinova prilikom disanja.

S obzirom na to da se, usljed smijanja, luče i hormoni sreće, endorfini, koji između ostalog ublažavaju bolove, smijanje je i prirodni analgetik.

Naučna istraživanja dokazuju da terapije smijehom ublažavaju ili čak uklanjanju bol kod artritisa, grčeva u mišićima, spondiloze te usljed glavobolje i migrene.

Kako smijanje opskrbljuje krvlju i relaksira mišiće, reducira i nivo hormona stresa te potiče lučenje hormona sreće. Ono je i najprirodniji i najučinkovitiji lijek protiv stresa, pogubnog za zdravlje.

Osim toga, kako smijeh ljudima daje snagu, ohrabruje ih i čini optimističnima, on dokazano potiče i ubrzava proces ozdravljenja.
Studije su pokazale da bolnice u kojima klaunovi nasmijavaju bolesnu djecu i, primjera radi, pacijente koji pate od Alzheimerove bolesti, imaju bolje rezultate u liječenju.

Smijeh ne godi samo tijelu, nego i našoj psihi. Hormoni sreće serotonin, endorfin, dopamin i noradrenalin, koji se luče usljed smijeha, djeluju direktno na mozak stvarajući osjećaj zadovoljstva i ugode.

Osim što potiče dobro raspoloženje, smijeh je djelotvorni odbrambeni mehanizam koji pomaže ljudima u kriznim životnim situacijama, dajući im snagu da ih uspješno prebrode i pružajući vjeru u budućnost.

(faktor.ba)