ČUDO U GRADIŠCI: PORUKA IZ BUKOVOG PANJA ŽELJKU KRAGULJU SKINULA JE 4-GODIŠNJI TERET S GRBAČE

 Kakva je ovo poruka i zbog čega se pojavila Željku, svoje mišljenje je iznio i gradiški imam Besim Šeper

 Željko Kragulj, opštinski službenik iz Bosanske Gradiške, četiri godine se sudskim putem borio sa lokalnom vlašću za povratak na radno mjesto. Za to vrijeme Željko je da bi prehranio porodicu i izmirivao obaveze bio primoran na fizičke poslove. Najčešće se bavio cijepanjem i unošenjem ogrijevnog drveta.

Željko je nedavno u prerezanom bukovom panju prepoznao lik čovjeka. Odmah je zastao I pokušao da protumači nesvakidašnji lik u drvetu. Ubrzo je shvatio da će mu se desiti preokret u životu.

“U drvetu sam  vidio lik  nasmijanog čovjeka, široko razvučenih usta, krupnih očiju i visokog čela. Odmah sam to shvatio kao poruku upućenu upravo meni. Oraspoložio sam se i dobio dodatnu nadu i optimizam. Bio sam u pravu, vratio sam se na posao, nakon četiri godine teškog snalaženja – priča za portal “aura.ba” Kragulj.

Željko podsjeća da je i prethodno, pripremajući drvo za ogrijev, pronalazio intigrantne oblike i likove.

“Cijepajući drvo, svaki panj detaljno zagledam prije nego što udarim sjekirom. Često u tim šupljinama nastalim djelovanjem mrava, crva, ptica i drugih životinja, usljed smrzavanja, pucanja ili pod drugim okolnostima u prirodi formiraju se nesvakidašnji oblici – ispričao je za portal “aura.ba” Željko Kragulj.

Besima Šepera, gradiškog imama u penziji zaintereovao je lik u drvetu kojeg je prepoznao Željko Kragulj. Efendija Besim  ima svoje tumačenje o tome.

“Svako stablo je živo biće koje ima jedinstvenu poruku i svoje mjesto pod Suncem. Kada se posiječe, kao kada čovjek padne, materijalna stvar postaje i duhovna. U ovom slučaju, ovo je poruka ljudima da je potreban smijeh, jer ovaj lik u drvetu se smije ali i upozorenje da svijet suviše pati i da mu je potrebna relaksacija i opuštanje – smatra Šeper.

Razumijevanje prirode i čitanje poruke koje nam priroda svakodnevno šalje, sasvim sigurno vraĆa ljude na pravu stazu. To je i poruka većine željkovih komšija koji su pohrlili da vide neobičan lik u odrezanom bukovom drvetu. (B.Grgić)