Čudo u Gornjoj Drežnici kod Mostara, gdje su džini oslijepili Fadilu Šašković: Slijepa djevojka progledala nakon melodičnog učenja Kur’ana

Aurini reporteri zabilježili su nevjerovatnu priču Fadile Šašković, Hercegovke iz sela Gornja Drežnica kod Mostara, koju je poznati iscjelitelj šejh Ahmed Al-Wakil Abdu-r-Rezzak, porijeklom iz Egipta, uz pomoć islamske medicine izliječio od sljepila. Za Auru, šejh Rezak, rekonstruiše slijed cijele priče, objašnjava uzroke Fadilinog oboljenja, sve dovodi u vezu sa džinima, te govori o potencijalnim džinskim opasnostima sa kojima se ljudi svakodnevno susreću

Šejh Ahmed Al-Wakil Abdu-r-Rezzak, veliki poznavalac islamske medicine općenito (liječi sve vrste problema uzrokovanih džinskim i šejtanskim djelovanjem, skida sihire, ogramu… Liječi ćurukotovim i maslinovim uljem, medom te posebnim ljekovitim biljem iz Egipta, oboljenja glavobolje, stomačne, probleme sa srcem, želucem, crijevima, liječi depresiju, kožna oboljenja, probleme disajnih organa, kamen u bubrezima…) nedavno je u hercegovačkom selu Gornja Drežnica, udaljenom oko 25 kilometara od grada Mostara, za Auru rekonstruisao način liječenja Fadile Šašković, nepokretne djevojke, koja je dvije i po godine bila potpuno slijepa.

Uz to, usta su joj bila ukočena pa je hranu mogla unositi samo preko slamke. Do ovako teškog stanja, tvrdi šejh Rezak, nesretnu djevojku je doveo džin koji se, vjerovatno, Fadilinom ili nepažnjom Fadilinih roditelja, uselio u njezino tijelo. Dvije i pol godine kasnije, dvosatnim melodičnim učenjem Kur’ana, šejh Rezak je mladoj djevojci vratio vid i govor, a njezine roditelje učinio, koliko-toliko sretnijim.

– Dok je šejh Rezak učio Kur’anske dove, iz Fadile je dopirao nejasan zvuk, lavež psa, mjauk mački, smijeh… Ma jedan užasan prizor. Sve sam to gledao svojim očima – priča Ibro, Fadilin stariji brat.

– Al’ eto, isplatilo se – kaže.

Kur’anska svjetlost

Fadila je najstarija od tri sestre kod roditelja Mustafe i Begzade Šašković. Rođena je 1972. godine kao zdrava djevojčica, ali je sa 12 godina oboljela od teške bolesti kičme, o kojoj nesretni roditelji, osim da je teška i da zbog nje Fadila već dvadeset godina leži u postelji, ništa drugo ne znaju kazati. Uzalud su pokušavali spasiti svoju mjezimicu, ali jednostavno, nikada im to nije pošlo za rukom.

Agonija u domu Šaškovića, nažalost, neće se zaustaviti samo na tome. Fadila će, deset godina kasnije, oslijepiti a domalo zatim, ukočit će joj se usta.

– Vodili smo je – govori Ibro – po mnogim klinikama od Mostara pa sve do Španije. Lijek sam tražio i kod hodža, travara, gatara… ali ništa nije pomagalo. Fadila je svaki dan izgledala lošije. Ljekari nisu puno obećavali, osim da će nam se javiti ako otkriju nešto novo.

Čudo u hercegovačkom selu desit će se pred očima mnogih očevidaca, kada je slučaj Fadile Šašković, 2001. godine preuzeo šejh Abdu-r-Rezzak, koji je, baš u tom periodu, živio u susjednoj Jablanici. Samo se, kažu, jedan dan pojavio u skromnu neomalterisanu kuću Šaškovića i za nepuna dva sata napravio nešto što je do danas ostala prava enigma za mnoge.

– Ja vidim – progovorila je Fadila nakon dvosatnog melodičnog učenja Kur’anskih ajeta, a onda zaplakala.  Nastala je gužva. Komšiluk se skupio, niko ne vjeruje u čudo.

– To je nešto neopisivo. Nikada nisam bio sretniji, ali ni zahvalniji dragom Bogu. Nakon što je, preko noći oslijepila i što su joj se usta ukočila, na slamku smo je hranili – kaže Ibro dok mu emocije ovladavaju tijelom.

Džini čekaju u kotlinama

Stidljivo veli da je jedini radno sposoban muškarac u cijeloj porodici ali da ipak nema stalnog zaposlenja. Brine se o kući, nešto malo obrađuje zemlje, ima kravu… Ipak, ne žali se… Jedino bi, kaže, volio da mu neko pomogne da proširi postojeću kućicu. Sedmero ih je, a imaju samo dvije sobice, kupatilo i malo hodnika. Pored Fadile, teško je bolestan i njihov najstariji brat Arif kao i srednja sestra Seja. Primanja su minimalna, a izdaci veliki.

Na lošem bosanskom jeziku, šejh Rezak objašnjava, da se u Fadilu uselio džin koji je ovladao njezinim čulom vida i govora i da je on uzrok svih minulih nedaća. Priznajemo, za nas je sve tako misteriozno i nejasno, no, za očevice ovog slučaja, kažu, itekako moguće.

Naselja smještena u dolinama i kotlinama, kakva je i sama Gornja Drežnica, kasnije će saznati od Abdu – r – Rezaka, pogodna su za džinska okupljanja. Fadilu su, kaže, najvjerovatnije roditelji izveli ispred kuće u prvi akšam, a tad je prisustvo džina masovnije nego u ostalim dobima dana. I desilo se da “naleti” na nekog od njih i, umalo zauvijek zapečati svoju sudbinu.

– Dragi Allah dž. š. nije dao niti jednu bolest a da nije dao i lijek za nju. Samo treba biti uporan i strpljiv – poručuje šejh Abdu – r – Rezak.

(A. A./aura.ba)