ČUDO PRIRODE KOD TRGOVIŠTA: Crkva na Vražjem kamenu ukleta za sve osim za nerotkinje!

Na Vražjem kamenu je crkva u kojoj se djeca ne krste i ljudi ne vjenčavaju, ali narod vjeruje da se u njoj liječi neplodnost

 

Dva kilometra od Trgovišta, na samom jugu Srbije nalazi se jedna malena crkvica u kojoj se nitko ne vjenčava niti se obavlja obred krštenja djece. Istvoremeno prema pričama nekih koji su to iskusili, crkva pomaže ženama da dobiju potomstvo.

Okolina samog mjesta gdje je crkvica sagrađena, takve je ljepote da će svakom tko tu kroči zastati dah. Crkvica je posvećena Presvetoj Bogorodici. Stijene koje okružuju crkvicu, jako sliče Đavoljoj varoši u okolini Kuršumlije. Do Vražijeg kamena nije nimalo lako doći. Svatko tko se uputi ovdje, suoči se s kamenim putem koji okružuje gusta šuma.

Za crkvicu se procjenjuje da je izgrađena u 14. stoljeću. Podaci koji su u Eparhiji, govore da ju je izgradio vlastelin Dejan Marković, zet cara Dušana. Legendi vezane uz ovu crkvicu, te ovaj živopisni kraj ima dosta, no najpoznatija je jedna koja se prepričava doslovno sa strahopoštovanjem.

Prema uvriježenoj legendi, dvoje mladih iz ovog kraja su se zavoljeli iskrenom ljubavlju te odlučili da se vječaju bas u ovoj crkvici. I to iz razloga jer su u okolini ove crkvice se u tajnosti sastajali. U tajnosti, jer roditelji i mladića i djevojke nisu odobravali ovu ljubav. Djevojka je bila lijepa ali i jako siromašna, dok je mladić bio jedinac iz dobrostojeće obitelji. Kako je vrijeme odmicalo, dvoje zaljubljenih su vidjeli da im roditelji ne odustaju od tog da ih razdvoje, pa su riješili da se baš tu kod te iste crkvice zakunu na vječnu ljubav.

Nakon zakletve, roditelji nisu više imali drugog rješenja, nego napraviti svatove. Nakon što je vjenčanje u crkvici bilo završeno, svatovi su vani po običaju tamošnjem toga vremena uzjahali konje. Mladoženjin konj se uplašio svatovske muzike, te odjurio u kasu prema provaliji zajedno s mladoženjom.

Mlada je nakon što je to vidjela, potrčala prema provaliji i ne razmišljajući ni trenutka skočila za svojim voljenim u provaliju. U času je veselje svatova zamijenila tuga i jauk. Nikada se više nitko tu nije vjenčao, jer prema narodnoj predaji se kaže da ta crkvica ” nije na radost građena”.

Postoji još jedna manje poznata legenda, a seže u doba same gradnje crkvice Presvete Bogorodice. Pokraj rijeke koja u blizini protječe, mještani su zidali crkvu. No što kod preko dana bi sazidali, vrag je preko noći odnosio na samu liticu gdje je crkvica i sagrađena. Navodno, baš se  nije dalo da se pokraj rijeke sagradi svetinja.

Usprkos ovom nemilom događaju, u narodu kruži i lijepa priča vezana za samu crkvicu Presvete Bogorodice. Svi mladi bračni parovi, koji u želji za potomstvom hodočaste u ovo mjesto, kasnije se obraduju prinovi u obitelji.

Đavli pobjegli od pijetlova

Prema jednom predanju, đavoli su htjeli da preokrenu tok Pčinje koja ispod teče, prema Bugarskoj i zato su kod sela Šajince pokušali da spoje njene obale. Dovlačili su sa pčinjskih brda čitave stijene, ali ćudljiviju rijeku nisu mogli da pobijede. Najzad su otišli u Končuljsku klisuru, prema Kosovskom Pomoravlju.

Tamo su među kamenjem našli pravi gorostas. Uprtili su ga na leđa i vratili se natrag. No, kamen je bio veoma težak i na putu su često odmarali. Kad su stigli blizu Trgovišta, zapjevali su prvi pijetlovi. Đavoli su onda bacili kamen pored jedne vodenice i nestali. I tako tog jutra pored rijeke osvanu Vražji kamen.

(Slavenka Polojac/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!