Čudno otkriće u Laosu: Ko je i zašto mrtve stavljao u 10 tona teške ćupove?

 

Na prvi pogled ove kamene strukture izgledaju poput velikih tegli za cvijeće ili možda nekih tunela koji vode do tajnih podzemnih bunkera. No čini se kako su ovi veliki ćupovi, nedavno otkriveni u Laosu, imali jednu puno zlokobniju namjenu – u njima su se skladištili leševi.

I to je sve što o njima znamo.

10 tona teški ćupovi

Međutim nisu to obični ćupovi, ovi teški preko 10 tona sjede na grobnom zemljištu i ručno su napravljeni, i to negdje oko 2500 godina prije, ali naučnici ne mogu saznati kako su uspjeli napraviti tak nešto.

Nalaze se u udaljenim dijelovima Laosa, na drugoj lokaciji “Polju ćupova” u provinciji Xiangkhouang, nalaze se slične strukture ali i kosturi misteriozne grupe ljudi koji su najvjerovatnije te strukture koristili u ritualima pokapanja mrtvih.  Postavlja se pitanje tko je izgradio ove “ćupove mrtvih”, a po pronalascima australskih arhitekata i onih iz Laosa, pretpostavlja se kako su izrađeni na većem području. To polje ćupova obuhvaća 400 struktura, a na ostalim se lokacijama nalazi 60 ili manje.

 Opasnost od bombi

Istraživački posao oko ovih lokacija jako je misteriozan, ali prije svega jako i opasan zbog, po njihovim procjenama, 80 miliona ne detoniranih bombi koje su na područje Laosa bačene tokom Vijetnamskog rata.

Naučnici će upotrijebiti sve moguće podatke i informacije kako bi kreirali digitalnu verziju lokacije i ćupova, kako bi međunarodna znanstvena zajednica mogla sudjelovati i može doprinijeti istraživanju ove misterije koji je u toku.