Čudni slučaj Rodžera Bejkona: Mehaničke glave pričale i proricale uz demonsku pomoć?

 Prema legendi, Bacon je napravio mehaničku glavu koja je tačno odgovarala ljudskoj anatomiji, i tražio je pomoć Đavola kako bi joj dao glas

Jedna vrlo značajna ličnost iz 13. vijeka bio je engleski filozof, učenjak i franjevački fratar Roger Bacon. Smatran pionirom moderne naučne metode, bio je pobožni zagovornik proučavanja prirode putem empirizma, kao i eminentni proučavalac Aristotelovih djela, uticajni lingvista koji je bio jedan od prvih koji je objasnio koncept univerzalne gramatike, i strastveni zagovornik raznih obrazovnih reformi u to doba.

Baconovi doprinosi ranim evropskim naukama, lingvistici i akademskim metodama su brojni, ali je poznat i po tome što je bio čarobnjak koji je u svoje vrijeme stvorio bizarnu i mističnu mehaničku glavu koja govori.

 Znale odgovor na svako pitanje

Počevši od 12. vijeka, jedna legendarna tvorevina koja je postala istaknuta u raznim evropskim djelima je ona koja se naziva “mesingana glava”. Počevši od raznih genijalnih mehaničkih sprava koje su stvorili rani inženjeri tokom antičkih vremena i nastavljeni kroz srednjovjekovnu islamsku nauku, kao i arapske priče o odsječenim ljudskim glavama ili lobanjama koje izgovaraju proročanstva, ove mehaničke glave su obično bile izrađene od mesinga ili bronze i sa pokretnim ustima, i često se vjerovalo da imaju mistične kvalitete.

Vjerovalo se da su ovi misteriozni uređaju sveznajući i da mogu odgovoriti na svako pitanje koje im postave vlasnici, pa čak i predvidjeti budućnost, pokretani magijom ili u nekim slučajevima demonskim silama.

Iako su se zasnivale na stvarnim uređajima stvorenim još u 4. vijeku prije nove ere, u Evropi su stekle reputaciju mistične orakularne naprave.

 Zvijezde renesanse

Jedno od prvih pomena orakularne mesingane glave dolazi od hroničara iz 12. vijeka, Williama od Malemesburyja, koji je u svojoj Istoriji engleskih kraljeva tvrdio da je Gerbert od Aurillaka, čovjek koji će postati papa Sylvester II, stvorio mesinganu glavu tokom 10. vijeka koristeći svoje znanje astrologije i knjigu tajnog znanja ukradenu iz Al-Andalusa, koji je u to vrijeme bio područje pod vladavinom muslimana na Iberijskom poluotoku.

Ova glava je navodno govorila samo kada joj se razgovaralo, i na svako pitanje je sa nevjerovatnom preciznošću odgovarala sa “da” ili “ne”. Zapravo, bila je toliko tačna da je precizno predvidjela i smrt svog vlasnika.

Iz ove priče rasla je fascinacija mesinganim glavama koje su se pojavljivale u raznim književnim djelima i dostigle vrhunac popularnosti u periodu renesanse. Zaista, za nekoliko glavnih figura renesanse 12. i 13. vijeka se govorilo da su posjedovale svoje magične pričljive glave.

 Bezobrazne i brbljive

Engleski državnik, skolastički filozof, teolog, naučnik i biskup Lonkolna, Robert Grosetest, navodno je stvorio mesinganu glavu kroz svoje znanje o astrologiji i alhemiji koja je mogla da predviđa budućnost.

Nažalost, nakon davanja proročanstva se samouništila. Albertus Magnus, koji je bio njemački dominikanski fratar, filozof, naučnik i biskup, a kasnije kanoniziran kao katolički svetac, navodno je došao u posjed demonske glave koja odiše “bezobrazlukom” i sposobna je da donekle rasuđuje stvari, a navodno je čak stvorio i čitavo mesingano tijelo za nju.

Ova glava bi očigledno pričala bez prestanka, a toliko je brbljala da ju je na kraju uništio Magnusov učenik, Toma Akvinski. Razne druge ličnosti iz tog doba navodno su imale mesingane glave sa sličnim moćima, ukljućujući Boetija, Fausta, Arnaldusa de Villa Nova, Stephena od Toursa, i Enriquea de Villenu, ali je možda najpoznatija od njih bila ona koju je navodno stvorio Roger Bacon.

  Čarobni zid oko Engleske

Jedna oblast za koju je Bacon bio zainteresovan, a odstupala je od akademskih praksi i sklonosti bile su oblasti astrologije i alhemije, dvije oblasti u koje je vjerovao dovoljno snažno da je čak želio da se za njih kreiraju univerzitetski nastavni planovi i programi.

Bacon je vjerovao da je alhemija stvarna nauka i da poštuje zakone prirode, a upravo ga je to zanimanje za alhemiju dovelo do ideje da pokuša stvoriti magični zid od mesinga oko Engleske kako bi je zaštitio i učinio neosvojivom u slučaju invazije ili napada.

Iz nekog razloga je mislio da će mu mesingana glava pomoći u ovom zadatku, možda da mu kaže kako to da uradi ili ga savjetuje da li će uopšte uspjeti.

Uz pomoć fratra Bungaya i sluge po imenu Miles, Bacon će sedam godina pokušavati da napravi mesinganu glavu, ali nije mogao da je natjera da zaista progovori.

Ovdje priča postaje još čudnija.

 Đavo stiže u pomoć

Očigledno frustriran odbijanjem glave da razgovara, Bacon je prizvao demona ili zlog duha, prema nekim navodima samog Đavola, kako bi dobio savjet kako to učiniti. Demon se tada pojavio i objasnio mu da bi glava zaista progovorila ako bi se napajala “dimom šest vrućih listova jednostavnog bilja koje se koristi u alhemiji”.

Te razne biljke su se trebale zagrijati u loncu ispod glave, nakon čega bi njihova para dopirale u nju dajući joj snagu i život. Prema demonu, ako bi to radili neprekidno nekoliko sedmica, glava bi oživjela i progovorila. Uradili su to poslušno prema uputstvima, i danima su čekali da glava oživi.

Priča se da su jedne večeri Bacon i fratar Bungay bili strašno umorni od stalnog gašenja vatre ispod glave i otišli su na spavanje, prepustivši dužnost Milesu i rekli mu da pazi na glavu.

Sluga bi davao sve od sebe, pokušavajući da ostane budan pjevajući, i tada je njihova začarana kreacija konačno progovorila, govoreći slugi: “Vrijeme je. Vrijeme je bilo. Vrijeme je prošlo”, prije nego što se spektakularno samouništila prije nego što su je Bacon i fratar mogli čuti.

  Glava u komadićima

Knjiga pod naslovom Čuvena istorija fratra Bacona, navodi šta se dogodilo:

“Zatim je uslijedila užasna buka, sa čudnim bljeskovima vatre, tako da je Miles bio napola mrtav od straha. Pao je na koljena, a soba je bila puna dima. Od buke su se probudila dva brata, uletjeli su u prostoriju i tamo vidjeli Milesa kako se tuče u grudi i plače, a na podu je ležala mesingana glava sva u komadićima. Miles koji se tresao od straha rekao je da je glava eksplodirala sama od sebe. Na pitanje da li je glava progovorila, Miles je Baconu rekao: “Da, progovorila je, ali bez svrhe. Imate papagaja koji bolje govori”.

Nejasno je koliko je priča istinita, ali počevši od 26. vijeka, Bacon će steći reputaciju čarobnjaka i mogućeg obožavatelja Đavola koji se udružio sa demonima i zlim duhovima. Da li je ovo zasnovano na stvarnom događaju ili samo na folkloru i mračnim legendama izgrađenim oko stvarne osobe? Šta god da se ovdje događalo svakako izgleda kao čudna mala istorijska neobičnost o kojoj nikada nećemo saznati pravu istinu.