Čudesno ulje od origana liječi zmijske ugrize, rane, gljivične infekcije…

Origano je samonikla, mediteranska biljka koja važi za jednu od najljekovitijih biljaka svijeta. Naročito je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najljekovitijom vrstom se smatra ulje “Origanum Minutiflorum”, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrol, koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva.

Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana djelotvorno protiv 25 različitih bakterija. Djelotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje, pa štiti i od gripa, prehlade i zauški.

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

Ulje origana moglo bi da postane dio terapije za liječenje raka. Naučnici su testirali djelovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano apoptoza – samouništenje ćelija raka.

Ulje origana pomaže i kod prekomjernog znojenja i lošeg zadaha, ubija parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije i koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.