Čudesno lijepe i funkcionalne rukotvorine Nihade Mulasmaić iz Bugojna: Prvi džemper isplela u petoj godini!

Izradu rukotvorina od vune, svile i drugih materijala doživljavam kao svojevrsnu umjetnost koja je Bogom darovana mojoj porodici. Moj otac Enes Šahić poznati je bugojanski koreograf i majstor za izradu narodnih nošnji, mlađi sin Selmir bavi se slikarstvom, a sve nas opet vezuje igranje folklora u bugojanskom kulturno-

Nihada Mulasmaić je u gradu podno Kalina prepoznatljiva kao dugogodišnja vrsna pletilja i vezilja, čije čudesno lijepe i funkcionalne rukotvorine nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ova susretljiva i cijenjena Bugojanka po svojim umjetninama pouznata je i izvan naše domovine kamo su stigli njeni ručni radovi.  Za magazin Aura, koja je, kako reče njezin omiljeni porodični list, s ponosom ističe:

– Izradu rukotvorina od vune, svile i drugih materijala doživljavam kao svojevrsnu umjetnost koja je Bogom darovana mojoj porodici. Moj otac Enes Šahić poznati je bugojanski koreograf i majstor za izradu narodnih nošnji, mlađi sin Selmir bavi se slikarstvom, a sve nas opet vezuje igranje folklora u bugojanskom kulturno-umjetničkom društvu.

Sa ocem Enesom u folkloru

U razgovoru za naš magazin Nihada kazuje kako je od malih nogu naučila gotovo sve tehnike pletenja, vezenja, heklanja, keranja.

  • Ljubav prema rukotvorinama od vune, svile i drugih materijala naslijedila sam od moje rahmetli nane Atije. Prvi džemper isplela sam u petoj godini života i činimi se da od tada ne ispuštam igle iz ruku. I folklor, kome sam od rane mladosti privržena, uticao je na mene da prigrlim i druge vrste umjetnosti. Kada se jednom sve ovo zavoli, ne prestaje ljubav prema izradi rukotvorina, osmišljavanja novih tehnika i izrade, a koliko sam zagrijana za folklor kao umjetnost kazuje podatak da danas vodim dvije grupe članova folklorne sekcije.

Nihadini unikati

Nihada je 30 godina radila kao trgovac u bugojanskoj Robnoj kući, ali dolakom “novih vlasnika” ostala je bez posla. Nije se predavala. Kaže kako je spas našla u njezinoj najvećoj ljubavi – izradi rukotvorina! Veli kako je to bila njezina najdjelotvornija terapija nakon gubitka posla.

– Bilo je to stresno za mene koja sam naučila raditi i kroz izradu odjevnih predmeta vratila sam samopouzdanje i pripomogla kućnom budžetu. Ubrzo sam se pojavila na izložbama i sajmovima, a onda su počele pristizati nagrade i priznanja za rad – kazala nam je na kraju razgovora Nihada.

 

Ostvaren životni san

Naša sagovornica s ponosom ističe kako je svojim predanim radom i ljubavlju oprema ovoj vrsti umjetnosti postigla željeni cilj. Kaže: – Moj životni san je ispunjen onog dana kad sam u srcu Bugojna, u Ahmed Sultanovoj ulici, otvorila butik unikatnih proizvoda gdje se mogu naći moje kreacije, ili bolje je kazati, moje najdraže umjetnine kojima se mnogi dive.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba