Čudesno drvo života: KAKO OVO DRVO UOPŠTE ŽIVI?

Zažmurite i zamislite da se sada nalazite na beskrajnoj pješčanoj plaži sa pogledom na Tihi okean. Mi vas tamo virtuelno vodimo

Sami ste i gotovo da nema ljudi, možda tek neko šeta psa ili neki zaljubljen par prolazi u svojoj romantičnoj šetnji. Iza vas su samo stijene prekrivene šumom, i jedan misteriozni prolaz.

Iznad prolaza, dvije stijene svojim korijenjem spaja staro drvo, kao da pravi špagu i istovremeno pravi krov nad prolazom. E pa, tačno to možete doživjeti na krajnjem zapadu Amerike, mjestu poznatoim po atrakciji ljepšoj i od samog okeana: Drvo života Kalaloh.

Drvo života smješteno je u saveznoj državi Vašington u tzv. Olimpijskom nacionalnom parku. Iako ga zovu Drvom života, najčešće pitanje koje se s njim vezuje jeste:

Kako je drvo uopšte još živo?

Naime, izgleda kao čovjek kojem je neko razdvojio tlo pod nogama, pri čemu je svaka noga otišla na svoju stranu, u „špagu“. Tako i ovo drvo visi u vazduhu pomoću svog korijenja. Riječ je o vrsti smrče.

Njegovi fanovi posjećuju ga svake godine da vide da li se još drži, i na njihovo iznenađenje – svake godine ih ponovo dočeka na istom mjestu. Jedina razlika je u tome što svake godine pod svojom težinom propadne za par centimetara. Jedan par dolazi svake godine već 17 godina za redom.

A što je s onim prolazom kojeg smo spomenuli?

Unutra se nalazi mala pećina u stijeni iz koje nastaje izvor vode koji odlazi u okean. Pacifičke obale poznate su po svojim prelijepim zalascima sunca.

error: Content is protected !!