Čudesni začin: Peršun jača kosti, štiti vid, čuva srce…

Ova biljka je mnogo više od lijepe dekoracije na tanjiru

Peršun je najpopularniji začin na svijetu, a može se pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cijele godine.

Toliko smo navikli na peršun, da često i ne razmišljamo o tome, da ovo nije samo začin, nego i biljka, koja ima visoke nutritivne vrijednosti i ljekovita svojstva.

Evo koje sve koristi možete imati od ove biljke:

Smanjuje rizik od nastanka raka dojke

Prema studiji iz 2017. godinee, apigenin, prirodna supstanca koja se nalazi u peršunu, predstavlja vrstu leka koji smanjuje rizik od nastanka raka, a preporučuje se i konzumacija i onima koji se već bore sa ovom opakom bolešću. Naročito je učinkovit kod osoba koji su oboljeli od raka dojke.


Odličan u borbi protiv upala

Peršun obiluje antioksidansima, popit vitamina C, A i E, koji su odlični saveznici u smanjenju upala. “Ova biljka smanjuje rizik od nastanka artritisa”, tvrdi doktorica Brunilda Nazario.

Brunilda Nazario

“Takođe je odličan izvor flavonoida, antioksidanata koji pomažu u smanjenju rizika od mnogih hroničnih bolesti, uključujući rak, aterosklerozu, Alchajmerovu bolest i Parkinsonovu bolest”, dodaje ona.

Smanjuje bore i uspješno se bori protiv prvih znakova starenja

Konzumiranje peršuna ima veliki broj koristi kožu. S obzirom da je bogat vitaminom C, koji potpomaže proizvodnju kolagena jasno je da je pravi spas za kožu čiji izgled je narušen. Redovna konzumacija poboljšava strukturu kože i zaštitnu barijeru.

Jača kosti

Deset grančica peršuna dovoljno je da unesete dovoljnu dnevnu dozu vitamina K, kažu stručnjaci. Ovaj vitamin je zadužen za dobro stanje kostiju.

Pomaže da digestivni trakt radi kao sat

Umirićete stomak uz pomoć ove čudotvorne biljke. “Pomaže u otklanjanju nadimanja”, kaže doktor Nazaro. Jedna šolja čaja od peršuna pred spavanje će vas osloboditi svih problema.


Osvježava dah

Malo peršuna može da vas oslobodi neprijatnog zadaha.

Ublažava upalu bešike

Ova biljka je jednako učinkovita kao i lijekovi. Ukoliko imate upalu bešike, uvrstite peršun u ishranu.

Uspješno se bori protiv srčanih bolesti

Sirovi peršun sadrži folat, važan vitamin B, što ga čini kandidatom za sprječavanje srčanih problema. “Folati su uključeni u održavanje normalnih nivoa homocisteina aminokiselina, što je od izuzetne važnosti imajući u vidu da su povišeni nivoi povezani sa kardiovaskularnim bolestima”, kaže doktorica Karolina Guizar.

Štiti oči

“Peršun je izvor vitamina A, a unos dovoljne količine ovog vitamina, osigurava optimalno zdravlje očiju, sprječavajući suhoću i pojavu katarakte”.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!