Čudesni eritrit – prirodna alternativa šećeru sa 0 posto kalorija

U današnje vrijeme zbog ubrzanog načina života,velike količine stresa i nedostatka tjelesne aktivnosti raste broj kroničnih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i pretilost. Konzumiranjem nezdrave i brze hrane koja nam je postala sve više dostupna u svoj organizam unosimo veliku količinu šećera koji je izrazito štetan za naš organizam

Kako biste lakše primjenili zdraviji način prehrane konzumirajte namirnice koji imaju niži glikemijski indeks.Tako tradicionalni šećer koji je često prisutan u našoj prehrani možete zamijeniti eritritom.

Eritirit (Eritritol) je prirodni šećerni alkohol koji nalazimo u vlaknastim dijelovima voća i povrća, te u fermentiranoj hrani. Eritrit se dobiva fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu, a izrazito je probavljiv, jer se već u tankom crijevu u potpunosti razgrađuje.

Poput većine šećernih alkohola koristi se kao sredstvo za zaslađivanje, a svojim izgledom i okusom podsjeća na šećer.

Neke od namirnica koje sadrže malu količinu eritrita su gljive, kruška, lubenica, grožđe, vino, sojin umak i sir. Glikemijski indeks eritrita je ravan nuli tako da ne povećava razinu šećera u krvi i zato je pogodan za dijabetičare, te osobe koje žele izgubiti na težini, a osim toga ne pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju karijes tako da čuva vaše zube.

Pogledate li na police u vašem dućanu koje su namijenjene dijetetskoj ishrani sigurno ćete naći mnoštvo proizvoda koje sadrže taj slatki sastojak. Još jedna od prednost eritrita je ta da podnosi visoku temperaturu i zato je pogodan za kuhanje i pečenje što je idealno ako želite napraviti laganiju verziju svog omiljenog kolača.