Čudesna moć krompira: DOŽIVITE DUBINSKO ČIŠĆENJE KOŽE

Lice vam je prekriveno aknama, a koža na pojedinim dijelovima crvena? Problem ćete riješiti uz pomoć krompira koji sadrži antiseptičke supstance i dubinski čisti kožu. Krompir inače sadrži u svom sastavu 80% vode i bogat je mineralnim materijama, posebno kalijem i magnezijem, a takođe sadrži i veliku količinu vitamina C kao i bjelančevine koje je ljudski organizam sposoban da apsorbuje.

Hidratantna maska za svježe lice

Oljuštite i krupno izrendajte dva sirova krompira srednje veličine. Dobijenu kašu nanesite na lice, a poslije 20 minuta skinite je pomoću vlažne tkanine i dobro isperite lice. Ova maska će vam osvježiti lice, a zahvaljujući mineralnim supstancama, podočnjaci će manje dolaziti do izražaja.

Kupka od krompira za njegu i smirenje

Zvuči neobično ali je veoma djelotvorno. Škrob iz krompira stvara zaštitni film oko kože i ona postaje mehka i glatka. Pola kilograma krompirovog brašna (škroba) rastvorite u hladnoj vodi i sipajte u kadu koju ste napunili toplom vodom. Dvadeset minuta ležanja u ovoj kupki biće dovoljno za smirenje i njegu vaše kože.

Bez napetosti u vratnim mišićima

Poznata vam je napetost u vratnim mišićima?  Skuhajte četiri krompira u ljusci, potom ih oljuštite, izgnječite, uvijte u kuhinjsku krpu i držite 15 minuta u predjelu potiljka i ramena. Toplota i mineralne materije (magnezij) opuštaju zgrčene mišiće.

Maska protiv pjega

Za ovu masku trebate da narendate jedan manji krompir na sitno rende i dodate nekoliko kapi maslinovog ulja, kašiku svježeg mlijeka i 2 kašike pšeničnih mekinja i da dobro umutite, tako da se dobije kaša. Nanesite ovu odličnu masku za lice od krompira protiv pjega na prethodno očišćeno lice i ostavite da djeluje 20 minuta, a potom je isperite mlakom vodom.Nakon toga lice premažite surutkom ili kiselim mlijekom i ostavite da djeluje oko pola sala, pa opet isperite mlakom vodom.

(aura.ba)