Čudesna mješavina: Jogurt i kurkuma tope kilograme

Začin koji se često koristi u azijskoj kuhinji – kurkuma – ima mnogobrojne korisne utjecaje na organizam, a pomaže i u sagorijevanju masti iz jetre, što potiče mršavljenje.

Sastojak ovog začina, kurkumin, ubrzava metabolizam i usporava nastajanje masnih naslaga, a u kombinaciji s jogurtom, koji poboljšava probavu dajući nam osjećaj sitosti, može biti i ukusan obrok.

Usto, ova se kombinacija u ajurvedskoj medicini preporučuje u slučajevima anemije, zbog svoje nutritivne vrijednosti. Da biste uživali u spoju ove dvije namirnice, trebalo bi da pronađete njihov odnos koji vam najviše odgovara, a uobičajeno je da se pomiješa pola žličice kurkume s pola litre jogurta.

Ukus je bogatiji ako dodate i nekoliko kapi limunova soka, kašičicu meda, cimeta po želji, chia sjemenki, svježeg voća i sitno nasjeckanih orašastih plodova.

Ako želite poboljšati apsorpciju kurkumina u organizmu, u smjesu dodajte i malo papra, a ako se odlučite za chia sjemenke, ne zaboravite da ih ostavite u jogurtu barem 15 minuta, da nabubre.