Čudesna hrana sa Kavkaza: Kefir – zdravlje i dugovječnost u bijelom zrnu

Mliječni kefir nastaje tako što se u kravlje, ovčje ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira i ostave jedan do dva dana. Stanovnici Kavkaza za koje se vjeruje da vitalnost i dugovječnost duguju svakodnevnom konzumiranju ovog napitka, vijekovima su ljubomorno čuvali tajnu priprave kefira

 U čemu je tajna čudotvornih mliječnih zrnaca?

Stanovnici Kavkaza od rane mladosti piju kefir, oni žive znatno duže od ostatka svijeta,  pa su potpuno imuni na većinu opasnih bolesti. Ovu njihovu neobičnu karakteristiku prvi je ustanovio češki doktor Remeško početkom prošlog vijeka, koji je svoj cijeli život posvetio proučavanju ovog čuvenog mliječnog napitka.

Njegov savremenik, njemački doktor Maraš, kefirom je veoma uspješno liječio infekcije disajnih organa, posebno hronične smetnje, grčeve želuca, rane u želucu, dugotrajno zapaljenje crijeva, zapaljenje bubrega i bešike.

Utvrđeno je da kefir može da zamijeni čak i majčino mlijeko i da obezbijedi zdrav rast i razvoj dojenčadi i djece. Pomaže i kod ženskih tegoba i bolesti, i neprijatnog povraćanja tokom trudnoće. Kefirne kulture imaju sposobnost smanjenja holesterola, a intenzitet djelovanja zavisi od tipa kefirnih zrna. Neki tipovi kerifnih zrna već poslije 24 sata mogu da smanje nivo holesterola i do 62%, a poslije 3 dana čuvanja na 8 stepeni C i do 84%.

Sam kefir svrstava se, inače, u grupu mliječnih proizvoda sa sniženim sadržajem holesterola.

 Čudo od mikroflore

Kefir je cijenjen ne samo kao hranjiv i osvježavajući napitak karakterističnog i prijatnog mirisa, nego i zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava koja potiču iz mikroflore (kefirnih zrna).

Još davne 1887. godine priznat je kao najbolji lijek za plućnu tuberkulozu. Zbog svoje lake svarljivosti i poboljšavanja apetita, koristi se i kao sredstvo koje poboljšava opšte fizičko stanje osoba slabijeg zdravlja. Veoma uspješno se primjenjuje i za liječenje želučanih i crijevnih poteškoća i upala, bubrežnih bolesti, kao i iritacije jetre.

Može se piti i u velikim količinama (do 2 l dnevno) bez ikakvih neželjenih efekata. Njegova svarljivost je mnogo veća od mlijeka: sirovo mlijeko se zadržava u želucu 7,5 sati, kuhano 7, kefir iz masnog mlijeka 4,5 sata, a kefir iz obranog mlijeka – samo 3 sata.

 Sastav i priprema

Veoma je jednostavno pripremiti kefir u kućnim uslovima. U pasterizovano ili prokuhano i ohlađeno mlijeko na 20 stepeni dodajte kefirna zrna plastičnom, drvenom ili staklenom kašičicom (metalno posuđe može da učini da gljive kefira ne prežive), pa ostavite da odstoji 24 sata na 22 stepena C, dok mlijeko ne zgruša.

Zatim procijedite zrna kroz plastičnu cjediljku i tako odvojene ih isperite prokuhalom ohlađenom vodom. Zrna ponovo sipajte u mlijeko, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata na sobnoj temperaturi. Na kraju, procijedite.  Kefir se smatra izvrsnim hranjivim i ljekovitim sredstvom za malu djecu sa slabim varenjem, lijenom stolicom i uopšte kada se loše osjećaju.

 Recepti doktora Maraša

Živci

 • 1 litar kefira dnevno, sve dok se bolest ne povuče

Nesanica

 • 1 litar kefira dnevno, bez drugih lijekova

Unutrašnje rane

 • 1 litar kefira dnevno, dok ne ozdravite

Želučane bolesti

 • Rane na želucu nestaju za dva mjeseca pri uzimanju ½ l kefira dnevno

Bronhitis

 • ½ l kefira dnevno, tokom dužeg perioda

Astma

 • Kefir tokom dužeg perioda, uz minimalnu primjenu drugih lijekova i terapije

Malokrvnost

 • 1 litar kefira dnevno, a kod odraslih i težih oboljenja 2l dnevno. Poboljšanje očekujte već nakon 3 mjeseca.

Ekcemi

 • ½ l kefira dnevno, a oboljela mjesta mazati kefirom tokom noći

Kožna oboljenja

 • Pijte 1 l kefira dnevno

Visok pritisak

 • 1 l kefira dnevno

Bubrezi

 • 1 litar kefira dnevno

Želudac i crijeva

 • ½ litar kefira dnevno

(aura.ba)