Čudesna biljka: Faraoni su vjerovali da kim liječi sve osim smrti

Kim je samonikla biljka, mada se u poslednje vrijeme sve više gaji u vrtovima i na njivama. Prije svega spada u začinske biljke, međutim ima višestruka ljekovita svojstva, pogotovo crni kim (Nigella sativa)

Crni kim prirodno raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji i Indiji. Postoje zapisi u kojima se jasno može vidjeti da je veoma često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Egipatski faraoni upotrebljavali su ga kao začin za jela i za liječenje mnogih bolesti, upala, alergija, poremećaja metabolizma, zastoja mokraće, protiv depresije. Interesantan je podatak da je jedna boca ulja crnog kima pronađena u grobnici faraona Tutankamona.

Istočni narodi su za crni kim govorili da liječi sve bolesti, osim smrti! Čak i Biblija spominje crni kim kao sastavni dio hljeba, koji otklanja nadutost, liječi bolesti pluća, stomaka i žuticu.

Ljekovita svojstva

Kim jača želudac, podstiče varenje hrane, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno djeluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, teškoće izazvane astmom. Umiruje bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitijela. Sprječava pojavu raka, jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja, uništava ćelije tumora.

 

Naročito dobre rezultate pokazuje kod liječenja djece oboljele od bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.


Ulje crnog kima

Najznačajniji proizvod crnog kima je ulje, koje u sebi sadrži stotinak aktivnih supstanci. Dobija se od zrelih sjemenki, hladnim ceđenjem. Ovo ulje sadrži nigellon koji širi bronhije i opušta mišiće i thymochinon koji snižava holesterol, podstiče lučenje žuči i olakšava varenje hrane. Pored toga ulje crnog kima liječi bolesti pluća, bronhijalnu astmu, migrenu, sprečava opadanje kose i gojaznost. Takođe ima i antibakterijsko dejstvo.

Kada se duže vrijeme koristi otklanja simptome reumatizma, dijabetesa, težih upala i povišenog pritiska. Zato bi oboljeli od ovakvih bolesti trebali konzumirati hranu oplemenjenu uljem ove biljke, u periodu od pola godine. Ukoliko se u tom periodu vodi i zdrav način života moguće je osloboditi se simptoma bolesti, a nekada i bolesti u cjelini.

Ulje crnog kima preporučuje se kao dodatak salatama i za prelivanje već gotove hrane. Može se dodavati i pred kraj kuhanja ali ne treba ga koristiti za duga prženja da se ne bi uništile ljekovite materije.

Za liječenje bolesti ulje treba uzimati po 25 kapi tri puta na dan, a zdrave osobe svega 25 kapi dnevno.

Čaj od crnog kima protiv bronhitisa i kašlja

Jednu veliku kašiku crnog kima, jednu malu kašiku kamilice i pola male kašike anisa umiješati u jednu šolju tople vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta, procijediti, zasladiti medom i piti nekoliko puta dnevno.

Sirup protiv astme

Jednu malu kašiku usitnjenog crnog kima, dva izdrobljena čena bijelog luka i dvije kašike meda, pomiješati. Svakoga jutra na prazan stomak uzeti po jednu malu kašiku sirupa u periodu od tri njedelje.