Čudan slučaj najukletije vikendice u Engleskoj: Po danu stvari lebde ili nestaju, a sjene dave ljude dok spavaju

  Engleska, sa svojom dugom i često budnom istorijom, do vrha je ispunjena ukletim mjestima. Uklete kuće, pabovi, ulice, zgrade… samo su vrh paranormalnog brijega, a neka mjesta se posebno ističu po bizarnosti i zlim silama koje ovdje borave

 

Loews Cottage je prilično skromna građevina koja se nalazi u selu Mayfield, u Staffordshireu u Engleskoj, i tu nema mnogo posebnog osim što je to istorijska seoska kuća stara 250 godina. Kuća je već neko vrijeme bila u zapuštenom stanju prije nego što su je Andrew i Josie Smith kupili u maju 1994. i uselili se sa svojom djecom Danielom, Stephenom i Lindsey, nadajući se da će je renovirati i pretvoriti u neku vrstu kuće iz snova. Šarmantna kućica nije imala poznatu nasilnu prošlost za koju su znali, lokacija je bila mirna i tiha, a par se radovao svom novom mirnom životu na farmi, ali stvari su se spremale iz snova preći u noćnu moru.

 

 Čudni mirisi i djevojka u plavoj haljini

Počelo je, kako ove stvari imaju tendenciju, s malim, neobjašnjivim pojavama. Stvari bi nestale ili bi se pojavile na mjestima na kojima ne bi trebale biti, svjetla bi se sama palila ili gasila, a neobjašnjiva hladnoća iznenada bi prošla kroz sobe niotkuda. Smithovi su isprva pokušali da objasne ove stvari, i nisu odmah pomislili da su one nužno paranormalne prirode, ali to će se promijeniti kada je jednog dana Andrew bio u svojoj radnoj sobi i njegova pisaća mašina odjednom je počela da vibrira sve jače sve dok nije pala sa stola pred njegovim očima.

Nakon toga, čudna aktivnost bi prelazila u čudne užasne mirise koji kao da su se pojavili niotkuda, predmete koji bi se pomicali ili letjeli s polica, prekrivače koji su skidani s kreveta dok su spavali, glasna muzika bi se iznenada čula iz praznih prostorija, i čudne magle ili magle koje bi se materijalizirale niotkuda. U nekoliko navrata je viđeno da voda curi sa zidova na pod, da bi nestala i ostavila površinu suhom u roku od nekoliko minuta. Smitovima je sada bilo jasno da se nalaze u ukletoj kući, a to je samo dodatno naglašeno kada je Džozi jednog dana bila sama u kuhinji i videla ukazanje mlade devojke u plavoj haljini koja je stajala tamo u uglu i buljila u nju.

 Zlokobne figure iz sjene

Stvari su postajale još strašnije kako su dani odmicali. Smithovi su počeli viđati zlokobne figure iz sjene kako vrebaju u kući koje bi im ponekad čak prilazile kako bi ostvarile fizički kontakt, bockajući ih, gurajući ih i u jednom slučaju podižući Josienu haljinu. Jedne večeri Josie se uplašila da se probudi od osjećaja ruku oko vrata, koje su je stisnule kao da je guše, iako s njom u tom trenutku niko nije bio u sobi, a drugi put se probudila prikovana za krevet od strane nevidljivog entiteta.

Andrew je doživio vlastito užasavajuće iskustvo kada ga je, navodno, iznenada okružila gusta magla zbog koje je izgledalo kao da se kreće pod vodom, a on bi tvrdio da je osjetio prisutnost zla tamo u magli sa sobom. Tvrdi da je tada osjetio kako se u kući i u njegovoj glavi povećava pritisak, koji je dostigao gotovo nepodnošljiv intenzitet i prijetio da će izgubiti svijest, prije nego što je iznenada stao dok se magla naglo raspršila kao da je nikada nije bilo.

Jezivo otkriće

Pored ovih pretećih figura iz sjenke i djevojčice u plavoj haljini, vidjela bi se i druga bizarna priviđenja, uključujući vezanu i golu ženu, i ženu u odjeći iz 19. vijeka. Zbog ovih sve zlokobnijih natprirodnih događaja, Smithovi su o tome pitali prethodne vlasnike od kojih su kupili kuću, dvije sestre po imenu Susan Melbourne i Sandra Podmore, ali im je rečeno da kuća nije imala istoriju paranormalnih aktivnosti za koje su bili svjesni.

Ne vjerujući u to u potpunosti, oni su potom sami istraživali istoriju stare kuće, saznavši da je 1860-ih tamo ubijena i sakrivena u podrumu mljekarica po imenu Elaine Harring, nakon čega se objesio njen ljubavnik Joseph Phillips sebe u kući u tuzi. Ovo otkriće im je zasigurno mnogo toga objasnilo, pa su doveli velečasnog Mockforda, koji je izvršio pet egzorcizama na imanju i sam svjedočio velikom dijelu ove paranormalne aktivnosti.

Među raznim neobičnostima koje je tamo doživio bili su zidovi iz kojih je lila voda, jarko svjetlo koje je ispunilo jednu od prostorija, a jednom prilikom se njegova zdjela sa svetom vodom napunila maglom odvratnog mirisa. Nijedan od ovih egzorcizama nije uspio, i Smithovi su počeli praviti planove za iseljenje.

Kao da kuća ima svoju ličnost

Ubrzo su naišli na poteškoće u prodaji svoje kuće, jer su paranormalne sile uplašile potencijalne kupce i snizili prodajnu cijenu zgrade za 50.000 funti, što ih je navelo da podnesu tužbu protiv prethodnih vlasnika jer im nisu ispričali o istoriji i paranormalnim aktivnostima tamo.  Sestre su negirale da je kuća ikada bila ukleta, a slučaj je otišao na sud, što je izazvalo medijsku pomamu koja je dospjela u nacionalne vijesti. Na kraju, uprkos svedočenju sveštenika i drugih koji su bili svedoci paranormalnih događaja u kući, sudija je odbacio slučaj, rekavši „Ova kuća nije ukleta i nikada nije bila ukleta“. Smithovi bi se iselili i kuću bi 1999. kupio čovjek po imenu Tim Chilton, koji će također uskoro imati neka svoja čudna iskustva tamo. On je o tome rekao:

“Tokom moje prve noći u Lowes Cottage-u, počeo sam gajiti neke simpatije prema svojim prethodnicima. Moj škotski škotski ovčar, Syon, je nelagodno ulazio u kuću i teško se skrasio. Svjetla su se palila i gasila, dolazilo je do naglih promjena temperature i moj TV bi se sam uključio. Bilo je još incidenata. Posjetili su me novinari koji su imali problema sa kasetofonima ili kamerama. Sjetio sam se agenta koji je zabranio snimanje kada sam prvi put došao, a kada su se na zidovima počele stvarati misteriozne mrlje blistave vlage, prisjetio sam se vikarovog opisa „zida plača“. Osjećao sam se gotovo kao da Lowes Cottage ima ličnost i da me na neki način testira. Činilo se da to mjesto može promijeniti raspoloženja, iako nikada nisam imao osjećaj za zloćudni entitet. Kasnije sam upoznao Smithove i otkrio da su čvrsti i autentični ljudi. Činilo se da se nakon nekog vremena Syon pomirio sa kućom i zbunjujući incidenti su prestali. Proveo sam sretne četiri godine u vikendici prije nego što sam je iznajmio. Samo je jedan od stanara prijavio nešto neobično.”

Šta se dešava sa ovim mjestom? Da li je prožeta natprirodnim silama ili je sve ovo samo sablasna predaja? Činilo se da od tada niko nije prijavio ništa neopravdano čudno, iako vikendica i dalje ostaje i još uvijek zadržava svoju titulu najukletije vikendice u Engleskoj. Šta god da je ovdje slučaj, ipak je to  velika neobičnost koja se dobro uklapa u ogromnu istoriju ukletih mjesta Engleske.