Čudan običaj u Indoneziji: U znak žalosti, nakon smrti voljene osobe, žena siječe jedan prst!

Ovo pleme živi u skladu sa prirodom, odupiru se modernim stvarima, sade što im je potrebno i međusobno trguju, bez spoljnih uticaja.

Istraživač Markus Rot je posjetio pleme Dani Trib, nastanjenIstraživač Markus Rot je posjetio pleme Dani Trib, nastanjeno u Papau, zapadnom dijelu Indonezije, gdje je dokumentovao život ove zajednice. Proveo je sa njima desetak dana. Neki detalji iz njihovog života su ga oduševili, a jedan ga šokirao; bio je šokiran saznanjem da starije žene iz plemena sijeku prste u znak žalosti za umrlim članovima plemena.
Dok je upoznavao njihov način života, kulturu, običaje i rituale, ostao je šokiran saznanjem da žene ovog plemena sijeku prste za člana porodice koji je umro.

“Nevjerovatna stvar je da u selu čuvaju mumiju Kurulu, staru najmanje 370 godina i s ponosom je pokazuju posjetiocima. Ovo pleme živi u skladu sa prirodom, odupiru se modernim stvarima, sade što im je potrebno i međusobno trguju, bez spoljnih uticaja. I dalje kuhaju na vatri, a žene žive odvojeno od muškaraca – ispričao je Markus.

“Svaki ratnik je okićen po jednom ogrlicom za svakog ubijenog neprijatelja. Najvrijednija stvar koju selo ima je svinja, čak imaju festival svinja. Ova interakcija s njima je nevjerovatno iskustvo, pleme je stidljivo, radoznalo, divlje, ali istovremeno veoma gostoljubivo i toplog srca. Bilo bi neprevedno da ih nazovemo primitivnima, iako su 1938. godine otkriveni sasvim slučajno – opisao je Markus svoje iskustvo sa ovim plemenom. (aura.ba)