Čuda prirode: ZNATE LI LEGENDU O ČOKOLADNIM BRDIMA

Pročitajte legende o Čokoladnim brdima na Filipinima

Iako su većim dijelom godine prekrivena gustom travom, kada nastupi period suše, brda na filipinskom ostrvu Bohol, postaju čokoladno braon boje. Kako ih ima preko 1.000 i razbacani su po ravnici, gledano odozgo, neodoljivo podsjećaju na otvorenu kutiju čokoladne bombonjere, po čemu su i dobila ime – Čokoladna.

Postoji nekoliko legendi koje se vezuju za nastank ovih brda. Jedna kaže da su se tu borila dva diva, gađajući jedan drugog kamenicama. Kada je borba završena, iza sebe su ostavili brojno kamenje – danas ova brda.

Duga govori o divu Argu koji je bio zaljubljen u smrtnicu Aloju. Kako nije mogao da bude sa njom, plakao je, a te suze danas su ova brda.
đNauka kaže da su Čokoladna brda krška brda slična onima koja se nalaze u vapnenačkim regijama u Sloveniji, Hrvatskoj, u sjevernom dijelu Portorika i na Kubi.

Vegetacijom dominira trava Imperata cylindrica i Saccharum spontaneum, i na poljima između brda se uzgaja riža.

I jedan, za Filipine, važan istorijski događaj desio se baš u podnožju ovih brda. Naime, na ovom mjestu je 1565. godine postignut prvi zvaničan dogovor između Filipinaca i Španaca.

Tadašnji poglavica Datu Sikatuna i predstavnik španskog kralja Filipa II su zapečatili dogovor “sporazumom u krvi” odnosno popili su vino u koje su obojica nakapala krv iz korijena svojih šaka. U čast tadašnjeg vladara Španije, Filipini su ponijeli ime koje nose do danas.