Čuda prirode: POGLEDAJTE “KAMENU STOLICU” NA PLANINI ZAHOR

Na kamenoj stolici iznad Fojnice odmaraju travari, šumari, planinari, lovci, drvosječe i ostali. Mnogo više i ljepše kazuje fotografija.

Na planini Zahor, iznad Fojnice, nedaleko od kamenog grada “Kaštela”, pod čijim okriljem se nalaze kamene pećine nazvane Bijeli i Crni grad, nalazi se ogromna kamena stolica. Iz kamene stolice nikle su travke od kojih su neke i ljekovite, a oko stolice nalaze se stijene i razna stabla, a najviše bukova.

Od poznatog bilalovačkog travara Mušana Trakića saznali smo da se oko kamene stolice nalazi i izuzetno ljekovita biljka crvotočina odnosno vučija šapa. Travke na stolici liče na platno kadife ili sitnog sameta, pa bi neko pomislio da je stolicu platnom obložio esnafski majstor tapetar. Kamenje oko stolice je toliko staro da se samo počelo lomiti i pretvarati u male kamenice, šljunak i pijesak, a kamena stolica je čvrsta i jaka gotovo kao čelik.

Na kamenoj stolici odmaraju travari, šumari, planinari, lovci, drvosječe i ostali. Mnogo više i ljepše kazuje fotografija. (aura.ba)