Čuda na izvoru Svetinja kod Čačka: SLIJEPI PROGLEDAJU, BOLESNI OZDRAVE…

Djevojčicu koja je rođena slijepa, roditelji su po svakom prazniku dovodili na izvor i umivali je. Nakon jednog bogosluženja ona je progledala kad je imala tri godine, kasnije je postala čak i učiteljica.

U čačanskom selu Banjica, u podnožju planine Jelice, nalazi se jedna od najvećih srpskih svetinja. Prije sedam vijekova braća Mrnjavčevići podigli su manastir Stjeni.
U tom manastiru danas počivaju mošti Svetog Jovana Stjeničkog, nad kojima su se izliječili mnogi putnici namjernici koji su spas od fizičkih, ali i duhovnih teskoba potražili upravo u ovoj božijoj kući.

“Jovan Stjenički je najviše vremena provodio u postu i molitvi, u jednoj pećini iznad manastira. U ljeto 1462. godine Turci su upali u manastir zapalili ga, a igumana Jovana usmrtili. Na mjestu gdje je sahranjen kasnije je podignuta nova crkva”, rekao je iguman Pajsije za RINU.

Kako on objašnjava, prilikom obnove manastira 1950. godine na Vidovdan, mošti su iskopane i prebačene u manastir i od tada narod ovog kraja ovdje se moli, traži lijek za svoje bolesti i razriješenje mnogih nevolja. Tvrdi da su “brojni oni koji su se ovdje izliječili od epilepsije i plućnih bolesti”.

Manastir Stjenik nalazi se ispod istoimenog brda, a ukoliko se od njegovih starih drvenih vrata uputite 500 metara putem uzbrdo, doći ćete do izvora pod nazivom Svetinja, za čije postojanje su vezana mnoga božija čuda.

“Djevojčicu koja je rođena slijepa, roditelji su po svakom prazniku dovodili na izvor i umivali je. Nakon jednog bogosluženja ona je progledala kad je imala tri godine, kasnije je postala čak i učiteljica. Zatim, žena koja je bila srčani bolesnik, bajpaseve i operaciju je izbjegla upravo zahvaljujući molitvi nad moštima i vodi sa svetog izvora. Danas vjernici ovdje vrlo često dolaze i svi sa sobom nose flaše, kako bi natočili vode i ponijeli svojim kućama”, kaže stariji mještanin sela Banjica.

Do prije nekoliko godina do manastira Stjenik vodila je samo uzana stazica, kroz šumu, uz potok. Ali i pored toga narod je dolazio na poklonjenje svecu. Čak su mnogi vjernici ostajali po čitavu noć u crkvi, a hladne noći ispod Jelice nisu ih odgovorile od ove namjere i kako kažu – svetac je uvijek pomagao.