Crno vino izbjeljuje i štiti zube od propadanja

Crnom vinu dosad se pripisivao niz dobrih učinaka na zdravlje, od jačanja rada srca do snižavanja rizika od šećerne bolesti, a novo istraživanje sugeriše da sadrži stvari koje mogu pomoći u borbi protiv propadanja zuba i bolesti desni.

Ljekari su otkrili da sastojak vina poznat kao polifenol pomaže borbi protiv štetnih bakterija u usnoj šupljini, prenosi BBC. No stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se sada crno vino mora piti u većim količinama.

Ranija istraživanja sugerisala su da su zdravstvene koristi od polifenola povezane s time da se radi o antioksidansima koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala, a novija istraživanja pokazuju da polifenoli mogu osnažiti zdravlje djelujući u saradnji s ‘dobrim’ bakterijama u probavi.

U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry stručnjaci su proučavali mogu li polifenoli iz vina koristiti zdravlju usne šupljine.

Stručnjaci su upoređivali učinke dva polifenola iz crnog vina u odnosu na sjemenke grožđa i ekstrakt crnog vina na bakterije koje se zalijepe za zube i desni i izazivaju naslage na zubima, karijes i bolesti desni. Utvrdili su da polifenoli iz vina i ekstrakti smanjuju sposobnost bakterija da se zalijepe no polifenoli su bili učinkovitiji.

U kombinaciji sa Streptococcusom dentisani – za koji se vjeruje da je oralni probiotik koji stimulira rast dobrih bakterija polifenoli su bili čak i bolji u blokiranju patogenih bakterija. To bi otkriće moglo voditi u nove mogućnosti dentalnog liječenja. Ljekari priznaju da je ograničenje njihova istraživanja to da je provedeno izvan ljudskog tijela na stanicama koje su simulirale tkivo desni.

Oni takođe napominju da metaboliti koji se stvaraju probavom polifenola, koja počinje već u usnoj šupljini mogu biti odgovorni za neke učinke uočene studijom. Stručnjaci upozoravaju da konzumiranje većih količina crnog vina među ostalim oštećuje zubnu caklinu.