Crno vino i tamna čokolada garantuju svjež izgled i mladoliku kožu

Smatra se da su brojne prednosti crnog vina i tamne čokolade rezultat prisutnosti prirodne emikalije nazvane resveratrol. Resveratrol je polifenik bioflavonoidni antioksidant koji proizvode određene biljke i nalazi se u hrani i pićima i klasificira se kao fitoestrogen zbog svoje sposobnosti interakcije s receptorima estrogena na pozitivan način. 

Istraživanja pokazuju da je najpoznatiji izvor resveratrola crveno vino, a prirodno obilni izvori resveratrola su biljke, uključujući kožu crvenog grožđa, crnog vina, sirovi kakao i tamne bobice, kao što su poluslatke, borovnice i masline.

Također, istraživanja objavljena u časopisu BMC Cell Biology pokazuju da se hemikalije slične resveratrolu mogu koristiti za pomlađivanje starih stanica. Istraživanje su vodili Lorna Harries, profesorica molekularne genetike na Sveučilištu u Exeteru, a prvi je autor rada dr. Eva Latorre, naučni saradnik na sveučilištu.

Ovo je istraživanje temeljeno na otkrićima prethodno provedenim na Sveučilištu, koje pokazuju da tzv. Faktori spajanja, koji su tipovi bjelančevina, postaju neaktivni kako starimo.

Istraživači su ponovno aktivirali ove čimbenike dodavanjem “resveralogija” ili hemikalija sličnih resveratrolu, starim ljudskim stanicama. Ne samo da su se pojavljivali mlađe, već su se stare stanice ponovno počele dijeliti.

Dr. Latorre kaže: “Kad sam vidio neke da neke stanice pomlađuju nisam mogao vjerovati. Ove stare stanice izgledale su poput mladih stanica. Bio je to poput magije. Ponovio sam eksperimente nekoliko puta i u svakom slučaju, stanice su pomlađivale. Vrlo sam uzbuđen zbog implikacija i potencijala ovog istraživanja.”

Prof. Harries objasnila je spajanje mRNA: “Podaci u našim genima se prenose u našu DNK. Svaka stanica u tijelu nosi iste gene, ali ne i svaki gen je uključen u svakoj stanici. To je jedna od stvari koja bubrežnim stanicama čini stanicu bubrega i srčanu stanicu srčanu stanicu. Kada je potreban gen, on je uključen i počinje početnu poruku nazvanu RNA koja sadrži upute za sve što gen čini. Zanimljivo je da većina gena može napraviti više od jedne poruke. “

Resveratrol je također povezan s prevencijom pretilosti, dijabetesa i prediabete, poboljšanom energijom i izdržljivošću, zdravom probavom i mnogim drugim zdravstvenim prednostima. Zato uživajte u dnevnoj čaši crnog vina i ukusnom okusu tamne čokolade i osjetit ćete sve pozitivne učinke resveratrola!