Crna kopriva – prva pomoć kod nesanice, depresije i tankih živaca

Ovu biljku možete pronaći skoro svugdje ali preporuka je da berete na čistim mjestima gdje nema vještačkih zagađivača. Najbolje od svega jeste da je možete osušiti i tako se tokom cijele godine možete na ljekovite pripravke od koprive

Crna obična kopriva, latinskig naziva Ballota nigra Lamiaceae je biljka poznata širom Evrope. Karakteristična je po svom oštrom mirisu, i u alternativnoj medicini je od davnina poznata kao jedna od najkorisnijih biljaka.  Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju izuzetno ljekovita svojstva.

Iako drevni narodi nisu imali dovoljno razvijenu tehnologiju pomoću koje bi znali njen hemijski sastav, itekako su znali prepoznati i cijeniti sve njene blagodati. Stari Egipćani na primjer,  koristili su čajeve i kupkeod koprive za liječenje kostobolje i reume.

Poznata je i izreka koja kaže kako su pomoću koprive stari Rimljani osvojili svijet. Naime, rimski legionari su koprivu uvijek nosili sa sobom ili bi je brali usput da bi nakon dugih osvajačkih i napornih marševa stavljali obloge od koprive na bolne i otečene noge. Na ovaj način su ubrzavali oporavak i poboljšavali cirkulaciju.

Za pripremanje čajeva i napitaka koriste se cvjetovi koji se beru u julu i avgustu. Oni sadržavaju fenilpropanoide koji imaju sedativni i protuupalni učinak i s obzirom da su bogati željezom, dobri su za cirkulaciju i čišćenje krvi.

Napici od obične crne koprive koriste se za uspješno liječenje nesanice, uznemirenosti, tjeskobe, razdražljivosti i živčanosti tokom menopauze. Biljka ima izuzetna umirujuća svojstva radi kojih se često koristi za smirivanje živaca i drugih nervnih tegoba.

Za liječenje nesanice, tjeskobe, napadaja kašlja, razdražljivosti i zujanja u ušima  koristi se sljedeći napitak. Uzeti 15 do 30 grama cvjetova crne koprive i staviti je u jednu  litru ključale vode, te ostaviti da se ohladi deset minuta.  Piju se tri šoljice na dan prije svakog jela.

Za čišćenje organizma i krvi slijedite ovaj recept.  Pet korijena od crne koprive isjeći i staviti u blender i samljeti da dobije oblik jezgra od oraha. To se jezgro pomiješa sa medom i dodaju dva mljevena limuna i kašičica maslinovog ulja, jer pravo maslinovo ulje čisti organizam. Uzima se kašika ujutru i naveče i tako svakog dana.

(aura.ba)