Čovjekolika biljka čudesnih moći: Evo šta Romi rade s ovom biljkom za sreću

mandragoraU ciganskoj magiji postoje mnogobrojne bajalice, od kojih ćemo vam predstaviti one najinteresantnije i najčešće korištene  kao što su konjska potkovica, plosnat kamen, skuhano jaje, otisci stopala…

Pri spominjanju ciganske magije, oni malo upućeniji u bilo koju vrstu mađijanja reči će kako je to najopasnija magija na svijetu. Svoje riječi potkrepljuju činjenicom da Cigani svoju magiju smatraju svojom religijom koje se stotinama godina pridržavaju. Jednostavno, magija je postala njihov način života. Oni koji si imali nesreću, pa osjetili na svojoj koži utjecaj ciganske magije, kažu kako se je vrlo opasna jer se teško može skinuti. Pod utjecajem različitih vjera, od katoličke, islamske i pravoslavne do nekih istočnjačkih religija, Cigani su preuzeli razna učenja, što se u bajalicama koje slijede, jasno može uočiti.

Jedna od najpoštovanijih biljaka u ciganskom vjerovanju je mandragora i njen korijen. Zbog svog čovjekolikog oblika kod mnogih naroda a posebno kod Cigana, izazivao je blago divljenje i navodio na pomisao da se u njemu krije neka magična sila. Zbog toga je postao jedan od najpoznatijih rekvizita u magiji. Mnogi cigani, kako piše portal aura.ba,  korjen mandragore nose kao zaštitni amulet ali navode kako im može privući i ljubav. Da bi se “programirao” u tu namjenu drži se iznad dima vatre koja je zapaljena od grana smreke i johe.Dok se drži u dimu govori se: “Jek, duj, trin, jek, duj, trin. Neka moja sreća započne, zaštiti me i brani cijeli dan, donesi mi istinsku ljubav, obraduj moje srce. Šui, dik, te rig dre zi!”. Nakon ovog bajanja korijen mandragore stavi se u svilenu zelenu vrećicu i nosi oko vrata.