Čorba od tikvica: ČISTI ARTERIJE, ČUVA IMUNITET, OLAKŠAVA MRŠAVLJENJE (RECEPT)

Tikvice, omiljeno proljetno povrće, ovih dana su na svakom koraku, a mogu se pripremiti na bezbroj načina. To je apsolutni imperativ ako brinete o svom zdravlju, jer tikvice su prava mala riznica dragocjenih hranljivih materija.

Tikvice obiluju vitaminima — sadrže vitamin D, a u vrlo visokoj koncentraciji i vitamine A, K, B1, B3, B12, B2, folate i, naročito, vitamin C. Pored toga, u 100 grama tikvica nalazi se 261 mg kalijuma, kao i natrijum, magnezijum, biljna vlakna, zasićene masne kiseline, proteini, a svega 16 kalorija!

Budući da su odličan izvor magnezijuma, koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pojačano konzumirane tikvica pomoći će da sačuvate srce, ali i mozak. Uz to, folna kiselina iz tikvica “razbija” homocistein, koji u većoj koncentraciji izaziva srčani udar i trombozu, a reguliše se i krvni pritisak.

Tikvice zahvaljujući antioksidansima imaju i protivupalno dejstvo, a smanjuje i rizik za giht, artrozu i reumatoidni artritis. Takođe, ovo povrće sadrži sastojke koji čuvaju fotoreceptore u mrežnjači i vitamin A, pa doprinosi i zdravlju oka.

Posebno su zastupljene u ishrani ljudi koji žele da izgube kilograme jer su niskokalorična namirnica koja obiluje nutrijentima.

Možete je pohovati, pržiti, peći, a poneko je jede čak i prijesnu. Ipak, najbolji način da iskoristite ovo ukusno povrće jeste da napravite bogatu čorbu koja jača imunitet, čisti krvne sudove, jača oči i vid…

Čorba od tikvice

Sastojci: 1 tikvica, 1 glavica crnog luka, 1 čehna bijelog luka, ulje, nekoliko kašika po ukusu, 100 grama špinata, kašičica soli, 2 kašike kukuruznog skroba, kisela pavlaka po ukusu

Zagrijte ulje, pa na njemu propržite sitno sjeckan crni luk, pa dodajte tikvicu koja je prethodno očišćena i isjeckana na kockice. Dinstajte dok ne omekani, a potom prelijte vodom po ukusu. Nakon što provri, dodajte sitno sjeckan špinat i prokuhajte.

Nakon kraćeg kuhanja, sipajte kukuruznu skrob i miješajte sve dok se čorba ne zgusne. Pri kraju začinite bijelim lukom i kašičicom soli. Nakon što sklonite s vatre, sve dodatno usitnite štapnim mikserom.

Ukoliko vam se čini da je čorba pregusta, dodajte još malo vode i kuhajte nekoliko minuta. Na kraju, ukoliko volite, dodajte malo kisele pavlake i ukrasite listićima špinata.