Čokolada – poslastica i u kozmetici: ŠTITI KOŽU OD STARENJA

Čokolada sadrži polifenole koji pospješuju izlučivanje serotina ili „hormona sreće“. Ali, čokolada nas ne čini samo sretnima, već i lijepima. Polifenoli koji se nalaze u zrnu kakaovca vežu slobodne radikale i tako štite stanice od starenja, a aminokiseline, vitamini i minerali pospješuju stanično disanje i regeneraciju kože. Kakao maslac u čokoladi ima slična svojstva kao i prirodna masnoća kože, te se „uvlači“ među stanice kože, zaglađuje bore i istovremeno reguliše zategnutost kože. Osim toga, kakao maslac u čokoladi sadrži teobromin koji pospješuje i reguliše izlučivanje masnoće te spriječava isušivanje kože.

Noćna krema od čokolade

Potrebno: 2 kašike ribane čokolade za kuhanje, 1 kašika obične dječije kreme, 2 kašike bademovog ulja. Nad parom vruće vode u običnu dječju kremu malo-pomalo dodavati ribanu čokoladu, uz neprekidno miješanje dok masa ne postane mekana i kremasta. U kremu malo-pomalo umiješati zagrijano bademovo ulje i miješati dok se krema ne ohladi. Kremu staviti u staklenu posudicu, koristiti po potrebi.

Maska za lice od čokolade

Potrebno: 3-4 kašike ribane čokolade za kuhanje, 2 kašike bademovog ulja. U zagrijano bademovo ulje malo-pomalo dodavati ribanu čokoladu, uz neprekidno miješanje dok se čokolada ne rastopi a smjesa postane mekana i kremasta. Smjesu miješati dok se ne rashladi, a potom nanijeti na navlaženu kožu lica. Masku ostaviti da djeluje 15-20 minuta, a zatim isprati toplom vodom.

Maska za kosu od meda i čokolade

Potrebno: 1 šoljica ribane čokolade za kuhanje, pola šoljice meda, 5-6 kašika biljnog ulja.

Nad parom vruće vode lagano zagrijavati ribanu čokoladu i med, uz neprekidno miješanje dok se čokolada ne rastopi a smjesa postane mekana i kremasta. U smjesu malo-pomalo umiješati bademovo ulje, a po potrebi i nekoliko kašika vode. Smjesu nanijeti na mokru kosu i kožu glave, a nakon 20-30 minuta oprati blagim šamponom.