Clostridium botulinum – opasnost koja vreba iz hrane: Zašto je MED fatalan za bebe?!

Med može uzrokovati dojenački botulizam, vrlo opasnu infekciju crijevnog trakta. Dojenački botulizam je bolest do koje dolazi kada novorođenče unese bakteriju koja proizvodi toksin unutar tijela. Sve je više dokaza koji govore da med može biti uzročnik ovog tipa botulizma. Med je poznati izvor spora koje stvaraju bakterije Clostridium botulinum. Kada ih dojenče unese u organizam, ove bakterije proizvode toksin koji uzrokuje dojenački botulizam, ozbiljno, ali na svu sreću, rijetko trovanje hranom.

Mnogi ne znaju da jednu od najopasnijih bolesti, a koja se unosi u organizam putem hrane, izaziva bakterija Clostridium botulinum, tj. otrovi koje ona luči. Ta bolest se zove botulizam.
U početku se smatralo da ovo trovanje izazivaju kobasice. Po tome je i nastao naziv, jer botulus znači crijevo ili kobasica. U danasnje vrijeme se zna da botulizam ne izazivaju samo kobasice, već i druge mesne i biljne prerađevine koje su zaražene klicama botulinusa.

Kako bakterija dospijeva na hranu?
Na voće i povrće dospijeva putem zemlje, a na meso i mesne prerađevine preko glodara. Do kontaminacije može doći i prilikom nestručne proizvodnje konzervi.
Namirnice koje su zaražene često ne pokazuju nikakve promjene, pa se ne može ni znati da su zagađene. Ukoliko pokazuju promjene, to je obično miris na užegli maslac.
Botulizam se češće javlja kod životinja, zbog higijene njihove ishrane.

 Simptomi
Simptomi bolesti se mogu javiti za pola sata, ali se češće javljaju nakon 12-16h. U početku su to glavobolja, nesvjestica, napetost u stomaku, povraćanje, a kasnije unesrećeni ne može da guta, ima proširene zjenice, spuštene kapke, osjeća oduzetost želuca, grla (bolesnik nije u stanju da govori), crijeva i bešike.Smrt nastupa za jedan ili dva dana, zbog onemogućenosti disanja i gutanja.
 Kako se zaštititi?
Najviše treba voditi računa o higijeni prilikom pripremanja namirnica. Bitno je da bakterija ne dospije u hranu.
Rast bakterija se sprječava visokom kiselosti, visokim sadržajem soli, visokim nivoom kiseonika, visokim odnosom rastvorenog šećera i veoma niskim sadržajem vlage.
Prilikom klanja, obrade i pripremanja mesa važno je održavati čistoću. Rastvor kuhinjske soli sprječava razvoj ovih klica, pa prilikom salamurenja treba koristiti jači rastvor od 10% koncentracije kuhinjske soli. Marinade koje imaju 2% sirćetne ili limunske kiseline sprječavaju kontaminaciju.
Bakterija se često može naći i u ribljim konzervama koje se pripremaju u nehigijenskim uslovima. Konzerve koje se prave sa sirćetom, kao i žele konzerve, ne mogu izazavati ovu bolest, jer bakterije ne preživljavaju u kiseloj sredini. Isto je i sa solju. Soljene ribe ne izazivaju ovu bolest. No, iz još jedne namirnice vreba ova opasnost, a najveću rizičnu skupinu predstavljaju najmlađi – bebe. One ne znaju reći ni pokazati da se guše ili da teško gutaju, zato, s naročitom pažnjom pročitajte nastavak teksta, posebno ako ste majka bebe ili imate malu bebu u kućanstvu.

 Zašto med djeci tek poslije prvog rođendana?
Smjernice SZO (Svjetske zdravstvene organizacije ) upućuju na to da se alergeni više ne odgađaju i uvode se kao i sve ostale namirnice. Među alergene svrstavao se i med.
No med je i dalje ostao kao namirnica koja se uvodi nakon starosti od godinu dana, zbog opasnosti od dojenačkog botulizma.

Dojenački botulizam je bolest koju uzrokuj toksin (otrov) bakterije Clostridium botulinum.
Clostridium botulinum je gram-pozitivna, pokretna, anaerobna bakterija, koja u nepovoljnim uvjetima života prelazi u oblik mirovanja – spore.
Spore su tvorbe koje omogućavaju pojedinim organizmima preživljavanje u nepovoljnim okolišnim uvjetima za njih. Spore su okružene debelom ovojnicom, što im omogućava da prežive dugo vremena. Neke čak i desetljećima. Nakon što spora dođe u povoljne uvjete, iz spore se razvija bakterija. Bakterija proizvodi nervni toksin koji uzrokuje paralitičku bolest, koja za dojenčad može biti fatalna.
Spore se nalaze u okolišu (u tlu, na poljoprivrednim proizvodima, u probavnom traktu životinja.
Botulizam se javlja u tri oblika:

otrovanje hranom koji je uzrokovan konzumacijom hrane zagađene sporama ili toksinom
infekcija rane – bakterija se razmnožava i luči egzotoksin ako u rani prevladavaju anaerobni uvjeti (bez kisika)
dojenački (infantilni) botulizam
Infantilni botulizam smatra se zasebnim oblikom botulizma koji se prenosi hranom i nastaje konzumiranjem spora koje se nalaze u hrani (medu).
U crijevima spore proklijaju u bakterije koje koloniziraju crijeva i stvaraju egzotoksin uzrokujući vrlo opasnu bolest.
Odrasli mogu imati isti problem, ali to je izuzetno rijetko, jer je probavni sustav razvijen i može spore izbaciti iz probavnog trakta
Prevencija
Ne postoji cjepivo za C. botulinum, a anti-toksini nisu korisni za prevenciju.
Zagrijavanje na visoke temperature će uništiti spore.
Temperatura iznad temperature vrenja (> 100 ° C) uništava spore Cl. Botulinumegzotoksin je termolabilan i uništava se na temperaturama > 85 ° C u trajanju duže od 5 ili više minuta ili na > 80 ° C u trajanju 10 minuta ili duže.
Praktični savjeti
Kuhajte jela (uključujući i konzervirane namirnice) u trajanju od 10 minuta ili duže
Kod kućnog konzerviranja hrane (zimnica) treba slijediti stroge higijenske postupke za smanjenje onečišćenja, posebno namirnice sa niskim kiselinama poput šparoga, zelenog graha, repe i kukuruza. Ali svaka hrana može biti kontaminirana.
preporuča se prokuhavanje konzerviranih namirnica u trajanju od 10 minuta (osobito domaće pasterizirano povrće i voće za bebe i djecu)
pasterizacija voća i povrća koje nije prethodno termički obrađeno nije prikladna za bebe (namirnice koje pasterizirate za bebe uvijek prethodno dobro prokuhajte)
pečenje krumpira u aluminijskoj foliji ne ubija spore i zapravo može pomoći sporama klijanju i stvaranju toksina ako se nakon pripreme krumpir drži na sobnoj temperaturi. Krumpir u foliji mora se držati vrućim prije konzumiranja ili hladiti.
ulja koja se infuziraju začinskim biljem ili češnjakom treba držati u hladnjaku
med može sadržavati spore C. botulinum i izvor je zaraze za dojenčad. Stoga se djeci mlađoj od 12 mjeseci ne smije se davati med.
Djeca mogu jesti hranu s medom koja je termički dobro obrađena(keksi, medenjaci). Ovdje treba obratiti pažnju na temperaturu i dužinu pečenja kolača s medom, kako bi keks bio u cijelosti dobro termički obrađen. Radije birajte recepte za kekse prilagođene dobi djeteta, uz dodatak suhog voća kao zaslađivača. Obzirom da termički obrađeni med gubi pozitivna svojstva i postaje običan šećer i kako medenjaci u tom slučaju sadrže ogromnu količinu šećera, radije djetetu pripremite zdravije varijante keksića sa suhim voćem, sjemenkama i orašastim plodovima (mljevenima)
nikada ne stavljajte varalice u med, kako bi je dijete bolje prihvatilo
ukoliko dojenčetu nudite čaj, nikada ne stavljajte med u njega
sve ostatke hrane treba hladiti u roku od 2 sata nakon kuhanja i spremiti u hladnjak, te unutar 1 sata ako je temperatura okoline > 30 °C (ljetni mjeseci)
Ako ikad sumnjate u potencijalnu sigurnost, hranu ne treba konzumirati.

 Amela Ivković O`Riely, nutricionista: Dojenčad mlađa od 12 mjeseci treba da izbjegavaju sve izvore meda

Od 2008. godine napravljene su brojne promjene u pravilima kada bebe mogu konzumirati određenu hranu. Međutim, to nije slučaj s medom ili proizvodima od meda.
Preporuka kada bebe mogu jesti med i dalje je ostala ista – nakon navršene jedne godine života. To uključuje i med u sirovom obliku i hranu kuhanu ili pečenu s medom.
AAP (American Academy of Pediatrics) Priručnik za dječju prehranu kaže: „Dojenčad mlađa od 12 mjeseci treba da izbjegavaju sve izvore meda.“ Ta izjava prilično jasno pokazuje da sve što sadrži med treba biti zabranjeno, uključujući žitarice sa medom.
Pitanja sigurnosti
Razlog odgađanja meda u ishrani nije zbog zabrinutosti zbog alergija na hranu ili opasnosti od gušenja, već zbog ozbiljne bolesti koja se naziva botulizam dojenčadi. Botulizam dojenčadi nastaje kada dijete unese spore od bakterije zvane Clostridium botulinum.
Ova bakterija proizvodi toksin u djetetovom probavnom traktu koji se može apsorbirati u tijelo i imati ozbiljne efekte na kontrolu mišića djeteta. U ekstremnim slučajevima, koji su rijetki, mišići disanja mogu biti paralizirani. Ako se ne pruži mehanička pomoć, beba bi mogla umrijeti. Znakovi i simptomi botulizma novorođenčadi uključuju:
Zatvor
Ravni izraz lica
Letargija u hranjenju ili slabo sisanje
Slab plač
Smanjen pokret
Problemi sa gutanjem ili prekomjerno slinjenje
Mišićna slabost
Problemi s disanjem
Možda se pitate zašto med nije siguran za bebe mlađe od jedne godine, ali je ok za sve ostale. Odgovor leži u zrelosti djetetovog probavnog trakta. Male bebe nemaju intenzitet kiselina u probavnom sistemu koji pomažu u odbrani od toksina koje bakterije proizvode. Dakle, iako odrasli i djeca mogu podnijeti male količine izloženosti, to nije slučaj sa bebama.

 

Spore botulizma se također mogu ugnijezditi i u neke namirnice s niskim sadržajem kiseline koje sami spremamo u kutije za čuvanje hrane u hladnjaku, ali i u šećernom sirupu. Imajte to na umu i izbjegavajte takve namirnice u prehrani dojenčeta. Iako med sadrži nevjerojatno važne vitamine i minerale, izvor je vitamina C, kalcija, željeza, kako biste bili potpuno sigurni da svoje dijete ne izlažete opasnosti, preporuka je da se med izbjegava u bebinoj prehrani sve do prve godine života pa i kasnije.

 Šta je botulizam?

BOTULIZAM je rijetko, po život opasno trovanje uzrokovano otrovima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum, a koji mogu teško oštetiti nerve i mišiće. Ljekari svrstavaju botulizam u onaj uzrokovan hranom, onaj koji je posljedica rane i botulizam male djece.
Do dojenačkog botulizma dolazi kada dijete proguta Clostridium botulinum bakteriju (jedna od najotrovnijih supstanci poznatih čovjeku), koja se može naći u prljavštini i prašini, a koja može onečistiti med. Za stariju djecu i odrasle ova bakterija se pokazala neškodljivom, zbog toga što je njihov probavni sistem sazrio i može izbaciti bakteriju iz tijela prije nego što mu ona nanese bilo kakvu štetu.
Simptomi su obično primjetni unutar 18 do 36 časova od kada je dojenče unijelo bakteriju, ali ponekad može proći i sedmica do njihove pojave. Zatvor je obično prvi simptom botulizma koji roditelji primjete, a potom i slabašan plač, bezizražajno lice, slab apetit (slabo sisanje), smanjeno pokretanje ruku i nogu, gubitak kontrole glave, gubitak refleksa iskašljavanja i ostali problemi nervnog sistema, problemi sa gutanjem i pretjerano slinjenje, slabost u mišićima.
Botulizam se MOŽE LIJEČITI, pa je djetetu potrebnu pružiti ljekarsku pomoć što prije!

KO SU NAJVEĆI UZROČNICI TROVANJA To su konzerve, jer su hermetički zatvorene i predstavljaju idealne uslove za razvoj ove bakterije. Zaražene konzerve se mogu prepoznati po ispupčenju poklopca (bombaži), koje je nastalo usljed nagomilavanja gasova unutar konzerve. Sadržaj isto ima miris na užegli maslac.

E. K./aura.ba