Civilizacija koja je hiljade godina preživjela bez mesa: Mumije su dokazale – Stari Egipćani su bili vegetarijanci

Posmatranjem ugljikovih atoma u mumijama ljudi koji su živjeli u Egiptu, u vremenu od 3.500 i 600 p.n.e, francuski naučnici su došli do zaključka koje vrste namirnica su sastavljale starodavnu egipćansku prehranu.
U vijesniku arheološke nauke (Journal of Archaeological Science) ekipa francuskih naučnika objavila je svoje zaključke do kojih su došli proučavajući 45 mumija iz dva francuska muzeja u Lyonu. Proučavali su: zube, kosti, kosu, kolagen i proteine, te se usredotočili na proučevanje mumija iz različitih vremenskih razdoba.Većina stanovništva u starom Egiptu je jela veće količine voća i povrća, te manje količine žitarica. Žitarice, kao što su proso i sirak, su predstavljala manje od 10 % prehrane.
Najviše voća i povrća
Rezultati analize su bili iznenađujući – prehrana starih Egipćana u razponu 3.000 godina bila je jednolična. I u vrijeme sušnog razdoblja pokraj Nila, stanovnici su uzgajali voće i povrće. Ribu nisu koristili često, bez obzira što su živjeli pokraj rijeke. Iako postoji nekoliko dokaza o ribolovu, oni su ispisani na egipatskim reljefima, u tkivima mumija nisu našli ostatke riba, zato su zaključili da je konzumiranje riba bilo poprilično neomiljeno.
U starim kulturama, vegetarijanstvo je čest oblik prehrane, zbog toga jer nisu imali dostup do mesa, kao što je slučaj s današnjim stanovnicima. Iako nisu imali mesa, njihova civilizacija je uspjela preživjeti i održati se hiljade godina. Naučnici tvrde, da je uživanje većih količina mesa na dnevnom nivou fenomen koji se tek raširio u zadnjih 30 godina.
 
/Izvor: Bodieko.si/ Prijevod za Aura.ba: A. D./