Citrusni sokovi: ODLIČNI SU ZA BUBREGE, ALI LOŠI ZA SRCE!

Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od prerane smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Organic cold-pressed raw vegetable juices in glass bottles

Naučnici su pratili 18.000 ispitanika tokom šest godina, a rezultate istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog kardiološkog udruženja.

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od 6,8 decilitara slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dva puta veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od 3,4 decilitra.

Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da hrana koja sadrži pektin, a najviše ga ima u citrusima i jabukama, može da pomogne smanjenju efekata bolesti bubrega. Naime, naučnici Instituta za dječije zdravlje univerziteta Londonskog koledža uspješno su demonstrirali da oblik pektina, modifikovani citrus pektin (MCP), može dramatično da smanji oštećenja bubrega tokom vremena, uz značajno poboljšanje hiljada života.

Procjenjuje se da se 47.000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu liječi od otkazivanja bubrega svake godine, a broj pacijenata se povećava za pet odsto godišnje.