Čitam presudu i ne vjerujem: Jurcaš 100/h, ubiješ dvije djevojke i dobiješ 14 godina zatvora…

Piše: Adela Mahmutović

MUDRI ŠUTE, A JA ĆU NA LINČ ISTIH!!

Sjećam se svoje vozačke, niko sretniji od mene. Trčim kući i već krekećem koje auto ću uzeti od starog. Pogleda me on, onako zagonetno, i kaže:”To su moja auta. Možeš sa mnom krug do Ilidže i vozdrica”.

Svijet mi je srušio naravno, ali danas iz ove perspektive isto kažem svom djetetu.

Jutros čitam presudu i ne vjerujem. Mladi momak, koji nije imao strogog oca, niti odgoj, jurcao je gradom, onako nadmeno preko 100km/h i usmrtio dva mlada života!

Svi su u šoku! Nevjerica! Vrište i pljuju njega, tužilaštvo, sudije, advokate, naravno krijući se iza lažnih profila! One nisu bile kćerke tajkuna. One su bile studentice koje dođoše u ovaj grad radi obrazovanja..i njihova mladost tu počinje i završava na ulicama Sarajeva…

Nije lako biti roditelj, priznajem. Ali da li smo prijatelji svojoj djeci ako im dozvolimo bahatost, bezobrazluk, mahnitanje, samo iz razloga jer imamo novac? Veze i poznanstva? Da li smo im prijatelji ako im dajemo svjesno moć kroz nas odgajatelje?

Činjenica je da takvim odgojem od vlastite djece pravimo emocionalne invalide, neradnike i uhljupe. Roditelji, zapitajte se danas, činite li dobro vašim klincima koji zahvaljući vama, siju smrt po ulicama grada?! – prokomentirala je Adela Mahmutović presudu sudskog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu prema kojoj je Sanjin Sefić osuđen na14 i pol godina zatvora za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

Podsjećanja radi, Sefića se teretilo da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.