Čitajte i plešite, živjećete duže!

Ako želite da uvijek budete dobrog zdravlja, odaberite dvije aktivnosti koje dokazano pozitivno utiču na raspoloženje, mozak, nervni sistem, srce i krvne sudove…


Istraživanje u Škotskoj pokazalo je da aktivnosti poput plesa, čitanja ili odlaska u pozorište, bioskop i muzej imaju mnogo veći uticaj na naše zdravlje i vitalnost nego što se do sada pretpostavljalo.

Umjereno plesanje, bilo da su u pitanju zahtjevniji pokreti ili “đuskanje” dok radite po kući, odličan je način da održite kondiciju i ojačate muskulaturu, posebno je dobro za noge, stomačne i leđne mišiće.Čitanje je takođe vrlo blagotvorno, bez obzira na štivo, čak i stripovi, laki ljubavni i krimi romani čiji sadržaj zaboravite čim završite, opuštaju nerve i regulišu krvni pritisak.

Ankete u Škotskoj pokazale su da su starije osobe koje redovno plešu 62 procenta boljeg zdravlja nego njihovi vršnjaci koji to ne čine. Isto istraživanje u kojem je učestvovalo više od 10.000 domaćinstava, ustanovilo je da osobe koje svakodnevno čitaju 23 procenata ređe obolevaju od srčanih tegoba, dok oni koji redovno posećuju bioskope, pozorišta, muzeje i galerije su za 34 odsto boljeg zdravstvenog stanja od predstavnika svoje generacije.