Ciste na dojkama: Obloge kao dopunska i učinkovita terapija

Ovih 6 prirodnih obloga pomažu protiv cista na dojkama – odlični su i kao prevencija, a i kao dopunska terapija medikamentima.

1. Obloga od nevena
Kašiku nevenovog cvijeta (najbolje svježeg) preliti s pola litra ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 20 minuta.Nevenov čaj može da se pije, ali je još efikasnije ako se koristi u vidu obloga.

Gazu natopiti pa staviti na grudi, prekriti peškirićem i umotati zavojem. Najbolje je oblogu stavljati uveće i ostavljati je da prenoći. Naturopate preporučuju da se ovaj metod liječenja koristi u kombinaciji s oblogama od slanog rastvora. Lanena krpica se natopi rastvorom napravljenim od kašičice soli i 200 ml vode.

2. Obloga od ruse trave
Pomiješati u jednakim dijelovima isjeckanu biljku rusu i istopljen maslac. Nanijeti lagano na mjesto gdje se nalazi cista na dojci i ostaviti da djeluje najmanje četiri sata.

3. Obloga od cvekle
Na vodenom kupatilu pripremiti kašu od 200 g rendane cvekle i dodati nekoliko kašika devetoprocentnog sirćeta. Dobijenu kašu koristiti kao oblogu, najbolje tokom noći, a ujutru se obmotati vunenim šalom.
Terapiju sprovoditi tokom 10 dana. Cveklu treba koristiti i u ishrani, jer zahvaljujući svom sastavu djeluje blagotvorno na čitav organizam i doprinosi izliječenju cisti.

4. Obloga od kantariona
Dvadeset grama kantariona preliti šoljom ključale vode i poslije dva sata procijediti. Gazu natopiti čajem i staviti je na mjesto gdje se nalazi cista. Ove obloge za ciste na dojkama, trebate držati oko pola sata. Postupak ponavljati najmanje 2-3 puta dnevno.

5. Obloga od kupusa
Kupusov list blago izlupati i premazati ga maslacem. Staviti ga lagano na dojku i obući udoban pamučni grudnjak. Ostaviti da djeluje preko noći. Ponavljati najmanje nedjelju dana.

6. Obloga od mrkve
Najprije je treba izrendati na najsitnije rende i obložiti njome grudi. Obloga za ciste na dojkama treba da se mijenja čim se ,rkva osuši, jer tada gubi ljekovita svojstva.

Young female gardener with white cabbage, Image: 41195230, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, imageBROKER