Čišćenje kuće otklanja stres i “čisti” um od negativne energije

Ako i vi spadate u grupu ljudi kojima je čišćenje kuće ili stana način da se “izduvaju” kada su pod stresom, evo zašto je to tako.

Stres predstavlja mentalnu, emocionalnu ili fizičku tenziju koja se javlja kao posljedica zahtjevnih svakodnevnih obaveza i događaja. Ta tenzija često vodi do brige, zbunjenosti, osjećaja tuge ili anksioznosti, kojih je potrebno osloboditi se, da biste se opet osjećali slobodno i opušteno. Postoje brojne aktivnosti koje mogu da pomognu u borbi protiv stresa, a jedna od njih je i čišćenje.

Kako čišćenje umanjuje stres
Čišćenje i stres zapravo imaju dosta toga zajedničkog. Kada čistimo, pokušavamo da očistimo nered ili prljavšinu, a slično je i kada pokušavamo da se oslobodimo stresa – želimo da “očistimo” zbunjenost, tugu, anksioznost, tenziju…

Takođe, kada čistimo kuću ili stan, želimo da stvari dovedemo u red, da održavamo higijenu mjesta. Kada hoćemo da se oslobodimo stresa, želimo da u svoj život uvedemo red, da poboljšamo fokus, koncentraciju…

Tako, fizičko čišćenje može da pomogne u borbi protiv stresa jer se suočava sa sličnim problemima na različitim poljima.

Preusmjeravanje misli
Kada čistite kuću ili stan, to zahtjeva da svoje misli usmjerite na ono što radite. Da biste odlučili koji je korak sljedeći, šta sve i kako treba očistiti, kojim redom, gde ćete šta da smjestite i slično, potrebno je da uključite mozak, što znači da ćete skrenuti misli sa onoga što vas zapravo muči.

Osim toga, to može da vam pomogne da sličnu tehniku primjenite i na borbu protiv stresa, pa shvatite da vam određena analiza problema i “čišćenje” korak po korak mogu pomoći da se oslobodite stresa. Dakle, baš kao što efikasno uklanjate prljavštinu i prašinu sa predmeta koje čistite, ti isti napori mogu da vam pomognu da identifikujete alate koji su vam potrebni da uklonite brigu iz svog života. To će vas pripremiti i da svoje misli usmjerite prema pozitivnih i uspešnim ishodima, i da umirite svoj um. A onda ćete lakše i naći rješenje za sve…

Fizička aktivnost pomaže mentalnom oporavku
Već godinama eksperti hvale efekte fizičke aktivnosti na mentalno zdravlje. Pošto čišćenje zahtijeva fizičko kretanje, to je aktivnost koja će vam pomoći da sagorite koju kaloriju, ubrzate rad srca i oslobodite malo endorfina. Prelazite iz sobe u sobu, možda uz i niz stepenice, saginjete se, ustajete, protežete se… A ako volite muziku, pustite svoje omiljene pjesme, to će vam dati dodatnu motivaciju. Za sve to vrijeme, “uposlićete” energiju koja vas neće “podići” samo fizički, već će vam okrepiti i um i emocije. Osjećaćete se bolje, imaćete više energije i bićete spremniji da se uhvatite u koštac sa izazovima.

Raspremate kuću i um
Čišćenje može da doprinese vašem blagostanju ne samo na nivou dobre higijene i fizičkog zdravlja. Ova jednostavna aktivnost može pozitivno da preusmeri vaše misle, dovede vaš um u red uklanjajući pritisak i tenziju. Znate, kad sredite kuću ili stan, imate onaj osjećaj kontrole, kao da je sve u vašim rukama, a to može da vam podigne samopouzdanje i učini da se bolje osjećate.

Ako ćete to da posmatrate na najjednostavniji mogući način, čišćenjem ćete izbaciti barem dio negativne energije iz sebe, tako da ćete se sasvim sigurno bolje osjećati.

Vrijedi pokušati, zar ne? Dovedite kuću/stan u red, oslobodite se stresa i “očistite” um!