CIROZA JETRE: Matičnjak, med i crni luk regenerišu jetru

Ovo oboljenje prate malaksalost, premor, iznurenost, hronični umor, naglo smanjenje tjelesne težine, česta povišena temperatura i žutica koja nastaje usljed nagomilavanja bilirubina u krvi.

Ciroza jetre je hronična, progresivna bolest, koju karakteriše propadanje jetrenih ćelija, stvaranje fibroznog tkiva i poremećaj cirkulacije u jetri, što remeti funkcije ovog vitalnog organa. Iako je riječ o veoma ozbiljnom oboljenju, napici na bazi ljekovitog bilja uz kombinaciju sa pravilnom ishranom, mogu ublažiti razvoj ove bolesti i podstiču regeneraciju jetre.

 Uzroci

Postoji niz različitih uzročnika ciroze, a jedan od češćih jeste prekomjerna upotreba alkohola koji svojim toksičnim djelovanjem uzrokuje masnu infiltraciju jetre i nepovratno oštećenje hepatocita , ovo je takozvana alkoholna ciroza jetre. Današnje statistike nam pokazuju da čak 10 do 35 odsto uživalaca alkoholnih pića razvijaju tkz. alkoholni hepatitis ,što je prvi korak ka cirozi.

Kako alkoholičari inače vode neuredan život, loše se hrane, ne unose dovoljne količine minerala i vitaminina, cio proces se značajno ubrzava i oštenja jetre puno brže nastupaju. Hepatolozi i stručnjaci iz ove oblasti smatraju da bi alkoholičari morali na vrijeme da se vakcinišu protiv ovog oblika hepatitisa B i to sa većim dozama nego što se inače praktikuje,kako bi spriječili komplikacije kakva je i ciroza jetre.

Akutno ili hronično virusno zapaljenje jetre, naročito ako je praćeno žuticom, može da dovede do post hepatitisne ciroze. Upala žučne kese, kao i druga stanja koja podrazumijevaju dugotrajan zastoj žuči, dovode do bilijarne ciroze jetre. Ovo teško oboljenje ponekad uzrokuju i neke hronične bolesti (dijabetes, gojaznost u predjelu stomaka), masna hrana sa nedovoljno bjelančevina i vitamina B, kao i autoimune bolesti.

Simptomi

Ovo oboljenje prate malaksalost, premor, iznurenost, hronični umor, naglo smanjenje tjelesne težine, česta povišena temperatura i žutica koja nastaje usljed nagomilavanja bilirubina u krvi. Na licu, grudnom košu i rukama pojavljuju se crvene tačkaste mrlje iz kojih se granaju kapilari, na dlanovima se javlja pojačano crvenilo, ovo su ujedno i prvi simptomi ciroze jetre, dok u uznapredovalom stadijumu bolesti dolazi do nakupljanja i zadržavanja tečnosti u stomaku.

Simptomi kod muškaraca mogu biti i atrofija testisa, smanjena maljavost po koži i ginekomastija (bolno povećanje grudi), a ukoliko dođe do oštećenja mozga, nastupaju psihičke promjene u vidu depresije, anksioznog poremećaja, konfuzije, smanjene moći rasuđivanja, esencijalnog tremora ruku. To je već onda ciroza jetre zadnji stadijum bolesti koji nažalost ima vrlo lošu i nepovoljnu prognozu. Iako je riječ o veoma teškom oboljenju, promjenom načina života može se usporiti njen tok.

Prije svega, preporučuje se potpuna apstinencija od alkohola, redovna fizička aktivnost, boravak na svježem vazduhu, rekreacija, ali veliki značaj ima i pravilna i uravnotežena zdrava ishrana.

 

 LIJEČENJE CIROZE  JETRE PRIRODNIM PUTEM

Ozbiljno oboljenje kakvo je ciroza jetre, zahtijeva dosljednost u terapiji, disciplinu i istrajnost pacijenta do konačnog ozdravljenja. Zavisno od stadijuma bolesti,ljekar će i prepisati odgovarajuću terapiju. Ono što svakako može da pomogne, ublaži tegobe pa i da regeniše jetru, jesu brojne mješavine ljekovitog bilja. Prirodno liječenje jetre neće imati efekta, ukoliko oboljeli ne vodi računa o ishrani, koja je veoma bitna i unosi alkohol . Ovom prilikom dajemo vam više provjerenih narodnih receptura:

 

Tinktura od hrena  

Oprati i osušiti mlade listove hrena, a zatim ih sitno iscjepkati i sipati u staklenu teglu. Napuniti skoro do vrha, ali ne sabijati već ostaviti da bude rastresito. Potom preliti domaćom šljivovicom ili komovicom, dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji nedelju dana u frižideru. Procijediti i piti po supenu kašiku tinkture hrena rastvorene u 1 decilitar tople vode , 3 puta dnevno pola sata prije svih glavnih obroka .

Crni luk

Izblendati kilogram oljuštenog crnog luka sa dvije šolje šećera, a zatim sve držati u zagrijanoj rerni dok ne dobije svijetlo braon boju. Uzimati po jednu supenu kašiku dobijenog sirupa tri puta dnevno prije jela, tokom perioda od mjesec dana.

 

Nana i preslica

Pomiješati 60 g nane, 50 g preslice, 40 g hajdučke trave, 30 g matičnjaka, 20 g hrastove kore,20 g bokvice muške i 10 g pelina, pa 4 velike kašike ove mješavine preliti sa litrom hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko cijele noći. Ujutru zagrijati do ključanja i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta, pa dobro procijediti. Piti u toku dana u manjim gutljajima.

 

Kičica i matičnjak

Pomiješati po 10 g kičice, 15 g matičnjaka, 20 g bobica borovnice, 20 g nane i 20 g majčine dušice, pa kašiku mješavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procijediti i piti 1-2 šolje čaja dnevno.

 Limun i med

Ciroza jetre u ranom stadijumu oboljenja se može ublažiti i uz ovaj domaći recept:

Samljeti dva cijela, dobro oprana limuna i pomiješati s kilogramom domaćeg meda i 2 dl kvalitetnog maslinovog ulja. Uzimati po kašiku melema 3 puta dnevno pola sata prije jela.

  Čaj od korijena maslačka

Preliti kašiku korijena maslačka sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Procijediti i piti čaj od maslačka u gutljajima u toku dana.

  Čaj od prečice

Preliti kašičicu prečice sa 2 dl prokjučale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji tridesetak minuta. Procijediti dobro i piti u toku dana.

Narodni lijek protiv ciroze jetre

Preliti kašičicu koprive sa 2 dl provrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji barem pola sata. Procijediti, dodati sok od limuna, pa piti 2-3 šolje svježe pripremljenog čaja dnevno.

 Kantarion i cikorija

Pomiješati jednake količine kantariona, cikorije i nevena, pa 2 kašike mješavine preliti sa 5 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji preko noći. Ujutru zagrijati do ključanja, pa procijediti i piti u toku dana u gutljajima.Terapiju sprovoditi 2 mjeseca, a nakon toga mjesec dana piti sljedeći čaj: pomiješati jednake količine rastavića, hajdučke trave i šipka, pa kašiku mješavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 2-3 sata. Procijediti i podijeliti na tri dijela, pa piti 3 puta dnevno, trideset minuta prije svakog jela.

 

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!