Čini čuda: “NOVAKOV NAPITAK” KOJI JAČA CIJELI ORGANIZAM (RECEPT)

Celer su i Egipćani koristili kao lijek, a istraživanja su pokzala da je ovo povrće zaista odlična namirnica i izvor velike količine vitamina i minerala. U sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kiselinom, a ima i snažno diuretičko djejstvo.

Može se jesti sirov, ali ukoliko niste ljubitelji ukusa ovog povrća, možete napraviti i sok. Jednako dobro će uticati na organizam.

Ovim napitkom čak i Novak Đoković započinje svako jutro. Jednom prilikom je svojim pratiocima na Instagramu otkrio da vjeruje da je upravo ovaj sok odgovoran za njegovo dobro zdravlje.

“Dobro jutro svima. Dakle, ovako ja započinjem svaki svoj dan. Najprije uzmem malo tople mineralne vode s limunom i limetom. Potom zavirim u frižideru, gdje držim zelene stabljike celera. Njih ubacim u sokovnik za hladno cijeđenje, kako bih dobio sok od celera,” kaže Novak.

“Ovaj sok je pun minerala, soli i još neotkrivenih elementa koji čiste vašu jetru. Čini čuda, kako za mene i moju ženu, tako i za našu decu. Doduše, oni ga ne uzimaju čistog, već s dodatkom soka od krastavca ili jabuke,” otkrio je Novak.

A evo šta kaže nauka i sprovedena istraživanja. Zašto je celer tako dobar i zašto treba da se nađe redovno na vašem jelovniku:

Može da snizi krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće oko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Može da reguliše nivo holesterola

Butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Povoljno utiče na probavu

Celer sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju crijeva.

Pomaže u mršavljenju i hidrira

Osim što je pun vode i vlakana, celer ima svega 10 kalorija, što ga čini savršenim saveznikom vitke linije.

Povoljno djeluje na imunitet

Bogatstvo vitaminom C čini celer i celerov sok jedinim od najboljih saveznika jakog imuniteta. Osim vitamina C, za očuvanje odbrambene moći organizma zaslužna je i supstanca kumarin.

Povoljno utiče na kožu

Ukoliko vodite bitku sa aknama na licu ili imate problema sa kožom, redovno konzumiranje celerovog soka vam može pomoći u toj borbi.

Priprema soka:
Možete koristiti samo celer, ali radi boljeg ukusa, nutricionisti preporučuju da dodate i krastavac I jednu zelenu jabuku u sokovnik ili blender.