Cimetom možete regulisati šećer u krvi!

Cimet je jedan od najaromatičnijih i najljekovitijih začina. Poznato je da regulira razinu šećera u krvi pa se svima koji pate od poremećaja glukoze savjetuje da u prehrani koriste što više cimeta.

Nadalje, istraživanja su pokazala da je cimet učinkovit i u suzbijanju zaraze kandidom. Mljeveni cimet, ulje, kao i čaj od cimeta, odlični su za želučane tegobe. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savjetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u tijelu.

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju stanica i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

Ova začinska biljka djeluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja jer smanjuje razinu triglicerida i kolesterola u krvi. Ulje cimeta ima i jaka antibakterijska svojstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utječe na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može ublažiti i kašalj. Isto vrijedi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

Recept

U šoljicu ključale vode dodajte kašičicu cimeta. Ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite kroz gustu cediljku ili lanenu krpu. Po želji dodajte limun i med.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!