Cimet je u stanju da spriječi rak dojke: Zbog ovoga djeluje razarajuće na kancer!

Cimet nije samo začin, već se njegova ljekovita svojstva sve više postavljaju kao tema proučavanja. Određene supstance u cimetu čine da ova biljka pomaže u uništavanju malignih ćelija, posebno kod karcinoma dojke, ali i u slučajevima raka debelog crijeva, pluća i jetre.

Cimet je već hiljadama godina ljekovita biljka u Aziji i drugim dijelovima sveta, ali su novi naučni dokazi pokazali njegovu moć u liječenju i prevenciji raka.

Egipćani, Kinezi i stari Evropljani koristili su koru cimeta i njena protiv bakterijska, protivgljivična, protivupalna svojstva, a čak im je služila i za očuvanje hrane.

Nedavne studije pokazale su kako cimet može imati direktan uticaj na mnoge vrste raka, najprije na rak dojke.

Supstance zbog kojih je cimet antikancerogen

Cimet u sebi sadrži izuzetnu količinu materija koje imaju pozitivno dejstvo na liječenje raka. Najproučavanija od svih je cinamaldehid, koja je potvrdila svoja antikancerogena svojstva u nekoliko naučnih studija, posebno kada su u pitanju karcinomi pluća i debelog crijeva.

Medicinsko istraživanje sprovedeno 2015. godine na Univerzitetu u Arizoni otkrilo je da cinamaldehid u cimetu potiskuje metastaze raka debelog crijeva kroz inhibiranje upalnih odgovora koji pomažu ćelijama raka da rastu. Druge studije su pokazale da cinamaldehid utiče na ćelije raka jetre.

Osim ovog jedinjenja, cimet sadrži fenilpropen koji se zove eugenol, a koji je pokazao svoje pozitivne efekte na ćelije raka dojke.

Prema studiji iz 2013. godine koju je sproveo jedan istraživački medicinski centar iz Saudijske Arabije, eugenol u cimetu inhibira supstancu survivin koja se nalazi u različitim vrstama ćelijskih linija kod raka dojke.

Survivin proizvode ćelije raka kako bi im pomogao da izbjegnu svoju smrt.

Esecijalna ulja žalfije, bosiljka i karanfilića takođe sadrže visoke nivoe eugenola.

Konačno, cimet sadrži i fitoestrogen pod nazivom kumarin, koji takođe ima negativan efekat na rast i metastaze raka dojke.

Suprotno popularnom verovanju, prirodne fitoestrogene ne treba izbjegavati kada su kao u ovom slučaju ljekoviti i imaju pozitivnu ulogu u liječenju kancera. U stvari, fitoestrogeni koji se nalaze u lanu, bundevi, kao i u cimetu, pružaju blage oblike estrogena koji mogu da pomognu smanjenju tumora dojke ili sprečavaju da se na tom mjestu i kada razviju.

Fitoestrogeni se na ovaj način kače na ćelijske receptore u mlečnim žlijezdama, zamenjujući “agresivne” ksenoestrogene, koji su u ogromnoj većini glavni krivci nastanka raka dojke.

Uz cinamaldehid i eugenol, cimet kao biljka izvor je detoksikujućih vlakana, kalcijuma i mangana. Vlakna i ključni esencijalni minerali iz cimeta mogu samo dodatno da poboljšaju ulogu u prevenciji raka, posebno kod kancera debelog crijeva.

Ostala ljekovita svojstva cimeta

Svojstva koja poseduje cimet imaju i druge ljekovite prednosti. Kao super antioksidant, cinamaldehid ima sposobnost da izvuče metale iz organizma.

Sve obuhvatna studija koju je sproveo “MD Anderson Cancer Center” izTeksasa utvrdila je da sastojci cimeta imaju neuro protektivnu ulogu, koja će u budućnosti biti korišćena u terapiji pacijenata koji boluju od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Na kraju, cimet je poznat i kao stabilizator šećera u krvi, što je pokazalo nekoliko naučnih studija. Cimet se nalazi na listi onih namirnica koje se preporučuju u lečenju dijabetesa tipa 2.