Cimet i med najbolji su par za vaše zdravlje

Osim što je jedan od najljepših aromatičnih začina, cimet ima ljekovita svojstva,kako sam tako i u kombinaciji sa drugim ljekoviti sredstvima.


Da je poseban pokazuju i rukopisi na sanskritu napisani 2.800. godine prije Hrista. Cimet je zasigurno jedan od najstarijih začina za koji su znali i stari Kinezi, Egipćani i Feničani.
Od Evropljana prvi su ga, prije pet vijekova, otkrili Portugalci kada su zauzeli Cejlon. Urođenici sa ostrva uzimali su ga kao lijek protuv zamora i za jačanje energije. Čak su ga i pušili i koristili kao mirisna ulja. Cijena cimeta je u to doba bila nevjerovatno visoka, poput zlata, pa su Holanđani i Portugalci vodili stogodišnji rat da bi ga se domogli. Pri kraju 19. vijeka cimet je prestao da bude engleska ekskluziva i proširio se po cijelom svijetu.

Koristi se kao začin za mnoga jela naročito mesa janjetine, jaretine i pačije meso u nekim krajevima i kao začin za divljač.
Osim kao začin cimet se dodaje i mnogim poslasticama i kolačima.

Cimet je jako dobar i kao lijek sam ili u kombinaciji sa nekim drugim ljekovitim sredstvima,a u našoj narodnoj medicini najčešće se kombinuje sa medom.

Ako planirate dijetu onda je za mršavljenje jako dobro da naveče u dva decilitra vode prokuhate kašikicu cimeta. Kada se malo ohladi dodate kašiku meda pola popijete naveče dok je još toplo pola ujutro prije svega i tako bar 40 dana. Vaga će pokazati napredak.

Za artritis i reumu med i cimet pomiješate u toploj vodi pa tom smjesom masirate bolna mjesta.

Za liječenje ćelavosti i gubitka kose dobro je ugrijati maslinovo ulje u njega dodati kašikicu cimeta i meda i tako toplim dobro izmasirati glavu i ostaviti da stoji bar 15 minuta prije pranja učinak je jako dobar.

Ukoliko imate jako povišen holeterol-masnoću pomiješajte 2 kašikice meda sa 3 kašikice cimeta u 5 decilitara blagog čaja može nana i već nakon 2 sata vaš holesterol će pasti za 10 %.

Za bolesti srca je jako dobro pomiješati u teglu med i cimet i to svako jutro jesti namazano na crni integralni hljeb za doručak tako će te očistiti svoje arterije u srcu i spriječiti srčani udar.

Najbolji doručak u dijetama je zobene pahuljice u mlijeku sa jednom bananom uz dodatak kašikice cimeta.

Cimet ima u sebi i tanina pa pomaže kod dijareje, lošeg varenja, osvježava krv i živce, pomaže kod dugih i obilnih menstruacija te je naročito koristan za žene.