Čime je zdravije obogatiti svoju jutarnju kafu – punomasnim ili “light” mlijekom?

Dugo smo vjerovali kako je konzumiranje obranog ili djelomično obranog mlijeka zdravija opcija, ali nova istraživanja pokazuju da bi bilo bolje da svoju jutarnju kafu obogatiš punomasnim mlijekom.

Studija koju je proveo istraživački tim u Kopenhagenu, a koja je objavljena u januaru, pokazala je kako je punomasno mlijeko zdravije za naš organizam. Razlog tome je što punomasno mlijeko pomaže podići razinu „dobrog“ holesterola u krvi te tako smanjuje rizik oboljenja od srčanih bolesti.

Istraživanje koje je potvrdilo ove navode provedeno je u dvije grupe i u dvije faze. U prvoj su sudionici istraživanja tri tjedna konzumirali jednu vrstu mlijeka nakon čega im je izvađena krv. Nakon testiranja grupe su zamijenile mjesta, i konzumirale drugu vrstu mlijeka, nakon čega im je krv ponovno testirana. Iako različite vrste mlijeka ne utječu na razinu „loših“ holesterola u krvi, pokazalo se da punomasno povećava razinu „dobrog“ holesterola, stoga je ono bolje za naše zdravlje.

Dodajmo tome i rezultate prijašnjih istraživanja koja su pokazala da punomasno mlijeko pomaže smanjiti rizik od razvoja dijabetesa ako ga redovno pijete. Istraživači stoga i zaključuju kako je punomasno mlijeko s razlogom dio prehrane koja vodi zdravijem životu. U slučaju da si se pitala, ovdje su razlike u sadržaju masti za tri vrste mlijeka: djelomično obrano mlijeko sadrži više od 0,3 g masti na 100 g, obrano mlijeko sadrži između 1,5 i 1,8 g masti na 100 g, a punomasno mlijeko ima minimalni udio masti od 3,5 g na 100 g.