Cijeli svijet je zaluđen ovim kolačem, donosimo recept, zaludite se i vi!

Pekar Dominique Ansel morao je nedavno zaštiti ime svog kolača koji su počeli kopirati širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao krajem maja napraviti neku novinu i eksperimentirao s okusima i oblicima. Tako je nastao cronut.

Novost se zahvaljujući velikim dijelom i food-blogerima brzo proširila ulicama New Yorka-a, pekara je imala sve više posla, a ljudi su stajali u redu i do dva sata da bi kupili svoj cronut, jer je pekara pravila samo 300 komada dnevno. Čak su morali uvesti i ograničenja na dva kolača po osobi. Kolač košta 5 dolara, ali su zabilježeni slučajevi kada su ga pokušali prodavati za 30.

Što je cronut?

Kolač koji je izazvao histeriju nije ni doughnut ni croissant, ali je spoj obje čuvene poslastice, lisnatog francuskog tijesta i u ulju przenog donut tijesta, kremastog punjenja i slatke glazure.

 Sastojci:

-3/4 šoljice (250 ml) toplog mlijeka,

– 1 kašika suhog kvasca,
– 1/3 šoljice šećera,
– 2 veća jaja,
– 1 kašičica vanilije,
– 3 ½ šoljice višenamjenskog brašna,
– 1 kašičica soli i
– 1 šoljica maslaca (na sobnoj temperaturi).
Za prelijev:
– 1/2 šoljica šećera u prahu,
– 3 kašike javorovog sirupa (ili meda),
– 1 do 2 kašike mlijeka, pavlake ili vode.

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte mlijeko i kvasac i sačekajte da naraste. Dodavajte šećer, jaja i vaniliju, pa dobro izmiješajte. Dodajte 1 šoljicu brašna i sol, pa postepeno dodajite i nešto više od 2 šoljice brašna miješajući i miješajući tijesto nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.
Premjestite tijesto u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite maslo i preostalu 1/4 šoljice brašna električnim mikserom par minuta dok ne postane mekano.

Kada se tijesto rashladilo, prespite ga na pobrašnjen stol i izvaljajte oklagijom u pravokutnik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite tijesto maslom i presavijte na 3 dijela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.
Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravokutnik. Ponovo lijevu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte tijesto blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da biste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak – preklapanje – oklagija – frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite tijesto ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.
Nakon toga, vaše tijesto je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima izrezujte u krafne.
U dubokojposudi dobro zagrijte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krafne). Stavljajte krafnice u ulje i pecite s obje strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.
Redajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i prelijev – pomiješajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krafnama dok su još vruće. Služite ih tople.Recept preuzet s: Namirnice.ba