CIGANSKA MAGIJA: Zašto je konj je najbolji prijatelj Cigana

U ciganskoj magiji postoje mnogobrojne bajalice, od kojih ćemo vam predstaviti one najinteresantnije i najčešće korištene  kao što su konjska potkovica, plosnat kamen, skuhano jaje, otisci stopala…

Pri spominjanju ciganske magije, oni malo upućeniji u bilo koju vrstu mađijanja reči će kako je to najopasnija magija na svijetu. Svoje riječi potkrepljuju činjenicom da Cigani svoju magiju smatraju svojom religijom koje se stotinama godina pridržavaju. Jednostavno, magija je postala njihov način života. Oni koji si imali nesreću, pa osjetili na svojoj koži utjecaj ciganske magije, kažu kako se je vrlo opasna jer se teško može skinuti. Pod utjecajem različitih vjera, od katoličke, islamske i pravoslavne do nekih istočnjačkih religija, Cigani su preuzeli razna učenja, što se u bajalicama koje slijede, jasno može uočiti.

Iako vlada uvjerenje da je pas najbolji čovjekov prijtaelj, nijedan Cigan se ne slaže sa ovom tvrdnjom. Za njih, piše portal aura.ba, konj je bez ikakve konkurencije kada je reiječ o prijateljstvu između čovjeka i životinje. Vjeruju kako je konj poklon od božice Mjeseca. Sličnost između konjske potkovice i mladog mjeseca je pravi dokaz za to, te je u Cigana omiljena hamajlija srebrena potovica koju nose oko ruke ili vrata. Za potkovicu su vezane mnoge legende, a prema nekim predanjima štiti ih od četiri najveća ovozemaljska zla: od Smrti, od Zla, od Goreg te od Bolesti.