Četvrti put zaredom: MEDITERANSKA DIJETA PONOVO NAJBOLJA

Svake godine američki News & World Report rangira najbolje dijete za godinu koja je pred nama. Četrtu godinu zaredom zlatnu medalju dobila je mediteranska ishrana

Svaka vrsta dijete ocjenjivana je na osnovu različitih parametara, a uspjeh na tabeli zavisio je od toga koliko je lako slijediti određeni način ishrane, kolika je vjerovatnoća da će upravo ta dijeta dovesti do dugotrajnog gubitka kilograma, i na kraju, najvažnije, koliko je određena dijeta zdrava i sigurna za primjenu, naročito kod osoba s hroničnim oboljenjima.

Pored titule najbolje dijete, mediteranskom načinu ishrane pripale su i nagrade i u drugim kategorijama kao što je prvo mjesto u kategoriji biljne ishrane, u kategoriji dijeta zdravih za osobe sa srčanim problemima, kao i u kategoriji za najjednostavniju dijetu.

Ovakva priznanja nisu iznenađujuća, jer su brojna istraživanja otkrila da mediteranska ishrana može da smanji rizik od dijabetesa, povišenog holesterola, demencije, depresije i raka dojke.

Mediteranska ishrana sadrži mnogo svježeg voća i povrća i malo crvenog mesa i šećera. Koncept mediteranske ishrane dolazi iz zemalja koja graniče sa Sredozemnim morem, gdje ljudi tradicionalno konzumiraju orašaste plodove i zdrave masti.

Već duži niz godina brojni nutricionisti i ljekari naglašavaju da je riječ o nanajzdravijem načinu ishrane, a razlog tome leži u činjenici da je ishrana većinom na biljnoj bazi.Kada je riječ o mastima, u većini slučajeva upotrebljava se samo maslinovo ulje, dok ostala ulja i maslaci skoro nemaju nikakvu vrijednost u ovom načinu ishrane. Što se mesa tiče, zastupljeno je manje nego u tradicionalnoj kuhinji, a najveći fokus je na ribi.

Pored mediteranske ishrane, u samom vrhu liste našla se i DASH dijeta i fleksitarna dijeta. Zajednička karakteristika ovih načina ishrane jeste u tome što u fokusu imaju obroke pune voća i povrća, orašastih plodova, žitarica i sjemenki.

S druge strane, najgorim dijetama i ove godine proglašene su Dukan i ketogene dijete.

error: Content is protected !!