Četiri trika da sami operete jaknu bez da oštetite materijal

U području oko pazuha kod jakne zna da se uvuče neprijatan miris znoja, čak i zimi. Nezgodno je što jakne moramo prati na niskoj temperaturi koja nam neće pomoći u uklanjanju smrada. Uz ova četiri trika ćeš konačno uspjeti da riješiš problem, bez odlaska na hemijsko čišćenje.

 
Naravno, ne govorimo o jaknama od materijala koji ne smiju da se peru, o vuni, štofu, krznu i sl. Govorimo o jaknama koje bez pardona ubacujemo u mašinu i koje moramo prati na 30-40 stepeni Celzijusa. Te temperature svakako nisu dovoljne da se iz jakne izvuče miris znoja, ako vam se dogodilo da ste se u jakni jako oznojili. Zato ti predstavljamo ova četiri sjajna trika!

1. Sirće i voda – pranje

Napuni lavor blagom mješavinom sirćeta (najbolje alkoholnog jer nema boju) i mlake vode. Potopi jaknu u rastvor da se dobro natopi i ostavite da odstoji kratko u njoj. Nakon toga je operite jaknu u mašini za veš prateći preporuke na etiketi i koristeći deterdžent i omekšivač. Jakna će zadržati svoj oblik i mekoću, a miris znoja će nestati.

2. Sirće i voda – “na suho”

Drugi način je da mješavinom sirćeta i mlake vode napunite flašicu sa raspršivačem, okrenete jaknu na unutrašnju stranu i blago je poprskate pripremljenom tekućinom, na područje ispod pazuha ili gdje god da je potrebno. Ovako preokrenutu jaknu okači na vješalicu i ostavi da se osuši i provjetri preko noći.

3. Sprej za odjeću

Možda nisi primijetila, ali kao što postoje specijalni sprejevi za cipele i patike koji istjeruju iz njih neprijatan miris, postoje i slični sprejevi odjeću. Postupak je isti kao sa prskanjem vode i sirćetom: jaknu takođe treba preokrenuti, pošpricati i ostaviti okačenu da se suši preko noći na svežem vazduhu.

4. Zamrzivač

Ovo važi za nove jakne. Pre prvog nošenja ostavi jaknu da “prenoći” u zamrzivaču! Kažu da tako neprijatni mirisi neće više moći da prodru u nju.