Četiri namirnice za zdravu jetru: POŽELJNO JE JESTI IH SVAKODNEVNO!

Doktor Anthony William svijet je iznenadio svojim pogledima na uzroke najčešćih bolesti današnjice.
U središtu njegovih istraživanja i njegove zadnje knjige u izdanju Planetopije je jetra – organ koji čuva naše telo i detoksikuje ga, a mi ga nerijetko ‘pretrpavamo’ do iznemoglosti i ne pomažemo mu da radi u našu korist. Vrijeme je da to promenimo. Ovo su namirnice koje čuvaju zdravlje jetre.

Jabuke

Pružaju živu vodu kako bi se podržala sposobnost hidratacije jetre, odnosno, kako bi jetra mogla pohranjivati vodu te je, po potrebi, vraćati natrag u krvotok kad se javi stanje dehidriranosti ili sindrom prljave krvi. Voćne kiseline u jabukama podupiru proces čišćenja jetre raspršujući toksični film koji se gomila na zidovima skladišnog prostora. Jabuke izgladnjuju bakterije, viruse, kvasce, plijesan i druge gljivice u crijevima i jetri. Odlične su za rastvaranje žučnog kamenca.

Celer
Celer obnavlja proizvodnju žuči u jetri, kao i snagu te složenu strukturu žuči, koja je kod većine ljudi u disbalansu. Ako se klasteri soli vežu na otrove i toksine koji slobodno kolaju u jetri te ako ih ispiru kroz krvotok, oni ostaju vezani za te otrove i toksine sve dok sigurno ne napuste tijelo putem bubrega ili crijeva.

Celer čisti jetru te istovremeno smanjuje njenu vrućinu na prihvatljivu razinu. On je najbolje sredstvo za oporavak žučnog mjehura, koji s vremenom pomaže da se rastvori žučni kamenac te usljed tog procesa postaje tako malen da više ne uzrokuje tegobe. Natrij u celeru također širi žučovod kako, u slučaju da do njega dođe veliki žučni kamen, ne bi bio sužen i krut. Uklanja sluz iz crijeva i jetre te jača proizvodnju nepoznate mješavine sedam kiselina hlorovodične kiseline u želucu. On raspršuje masne stanice u jetri.

Đumbir

Ublažava grčeve u jetri – on može zagrijavati jetru, izbaciti je iz stagnacije ili hladiti jako vruću jetru te je uravnotežiti, ovisno o tome što je potrebno. Jako je koristan za tromu jetru i za sindrom prljave krvi. Jača proizvodnju i snagu žuči te istovremeno potstiče proizvodnju hlorovodične kiseline u želucu. Takođe, jetru hrani fitokemijskih spojeva koje ona može koristiti za mnoge od svojih hemijskih funkcija.
Neki od fitokemijskih spojeva u đumbiru uklanjaju amonijak i hranu koja trune te otpad i toksine iz tankog i debelog crijeva, na taj način omogućavajući prodor čistih hranjivih stvari iz crijeva u jetru. Đumbir, takođe, razmješta masne stanice u jetri, omogućavajući da se masnoće oslobode te putem žuči i probavnoga trakta izađu iz jetre, a ponekad i putem žučnog mjehura.

Peršun
hFitokemikalije sadržane u peršunu razmještaju toksine i katapultiraju ih iz jetre. Intenzivni pigment u peršunu sadrži alkaloide koji posebno djeluju na pomlađivanje jetre; pod uticajem tih alkaloida tkivo u jetri jača. Peršun ima pročišćavajuće djelovanje u žučnom mjehuru – čisti mulj, ali ne i kamenje. Fitokemijski spojevi talože se na dnu žučnog mjehura, na mjestu gdje se nalazi mulj, i onde imaju ljekovito djelovanje. (Izvor: Sensa.hr)