Četiri najbolje čuvane tajne: Kako sačuvati ljubav?

 

Nije lako sačuvati pravu ljubav i ne dopustiti da se pretvori u vezanost, ali ovdje su 3 najbolje čuvane tajne kako to ostvariti prije nego što bude prekasno, s jednom pomoćnom – koja dolazi kao zaključak.

1. Zapitajte se šta ste osjećali prvih nekoliko dana nakon susreta s voljenom osobom

Ako se ne možete sjetiti tog osjećaja i iskustva, to bi trebalo promatrati kao znak upozorenja. Kada prvi put iskusimo”ljubav” s određenom osobom, imamo ogroman osjećaj slobode i sreće. Naša osjetila postaju pojačana, cijenimo život, sve je “onako baš kako treba biti”.

Važno je da zapamtite kako ste se osjećali bez te osobe, u fizičkom smislu. Važno je da se pokušate sjetiti kako je ta zaljubljenost utjecala na vašu zahvalnost za život, samo kad bi i pomislili na tu posebnu osobu.

2. Ljubav je vječna, nemjerljiva

Kada istinski volimo nekoga, to bi trebalo biti bezgranično. Trebamo biti u stanju voljeti nekoga toliko cjelovito da nas i sama pomisao na tu osobu zadovolji.

Kada postanemo vezani za nekoga mi cijelo vrijeme žudimo za prisutnošću te osobe. Čak i ako znamo gdje se ona nalazi – to nam nije dovoljno. A to je opasno.

Nakon što saznamo i prihvatimo da ljubav nema kraj, da se može osjetiti između svjetova, preko okeana, onda ćemo shvatiti važnost omogućavanja slobode i prostora. Ne samo voljenoj osobi, nego i samom sebi.

3. Bezuvjetna ljubav je definicija prihvaćanja nesavršenosti

Bezuvjetna ljubav shvaća da ništa nije savršeno, ali ta nesavršenost je savršenstvo. Vezanost je super kritična, osuđujuća, kontrolorska i ozbiljna. Ako ste se ikada uhvatili kako donosite odluke umjesto vaše voljene osobe i/ili joj držite predavanje o promjeni ili kako ne ispunjava vaša očekivanja – vi ste na putu prema patnji.

Bezuvjetna ljubav nikada ne postaje vezanost. Ona sve prihvata i voli, čak i čudni mali prst na nozi ili krivi zub. I tragove sna ujutro i miris doručka, zvuk ptica i način na koji se ona nosi sa svojim problemima, način na koji plače ili način na koji se živcira kada nešto ne ide kako treba.

Bezuvjetna ljubav je strpljiva i ljubazna i suosjećajna u svim životnim područjima. Daje prostor i zadržava prostor. Ona voli sve što jest, sve što je bilo i sve što će ikada biti.

Posljednja tajna je najvažnija – i nikad je ne treba zaboraviti.

4. Bezuvjetna ljubav je sveobuhvatna

Znači, mora uključiti i vas. Ne smijete zalijevati tuđi vrt prije nego što zalijete svoj vlastiti. Bezuvjetna ljubav nije moguća bez ljubavi prema sebi i bez prihvaćanja sebe. Prije propovijedi učenja bezuvjetne ljubavi, morate se uzeti u obzir kao dio ove sveobuhvatne ljubavi.

Integracija bezuvjetne ljubavi ima moć osloboditi čovječanstvo od mnogih vezanosti, ima sposobnost iscjeljivanja rana i daje život kroz ljubav.