Četiri badema na dan čuvaju srce, njeguju kožu, smanjuju holesterol…

Bademi su prepuni vitamina i drugih elemenata koji našem tijelu daju potrebnu količinu hranjivih materija i čine nas zdravima. Prirodni, neslani bademi ukusne su i hranjive grickalice. Samo nekoliko njih dnevno može nam pomoći u poboljšanu zdravlja srca, odnosno sprječavanju bolesti srca. Takođe pomaže u borbi protiv bolesti poput dijabetesa i Alchajmerove bolesti.

Ako svaki dan jedete bademe, s njima unosite i ključne hranjive materije – poznato je da su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijom i kalijumom. Takođe su značajan izvor bjelančevina i vlakna, a sadrže vrlo malo šećera. Bademi su i bogat izvor nezasićenih masnoća pa ne sadrže holesterol ili so. Od svih orašastih plodova sadrže najveću količinu riboflavina (vitamin B2) kao i niacina (vitamin B3).

Pogledajte šta će se dogoditi tvom tijelu ako ćeš jesti četiri badema svaki dan…

1. Smanjuje nivo holesterola

Bademi su poznati kao najučinkovitiji kad je riječ o smanjenju lošeg holesterola. Ako vam je nivo holesterola već visok, pokušajte da povećate unos badema na 20-30 komada dnevno.

2. Zdrava kosa

Bademi sadrže nekoliko vitamina potrebnih za poboljšanje rasta kose, a takođe i jačaju kosu. Poznato je da magnezijum i cink stimulišu rast kose, a vitamin B daje kosi sjaj i dugovječnost.

3. Sprječava bolesti srca

Bademi su bogati antioksidansima, monozasićenim mastima, magnezijumom i bakrom – za koje se zna da su dobri za zdravlje srca i krvnih sudova. Jedenje badema s ljuskom pomaže u sprečavanju ishemijskog srčanog udara ili drugih srčanih stanja. To je jedan od najznačajnijih zdravstvenih benefita svakodnevne konzumacije badema.

4. Sprječava nastanak bora

Bademi sadrže mangan koji pomaže pri proizvodnji kolagena – bjelančevine odgovorne za tonus kože. Sadrži i vitamin E, antioksidans koji pomaže u borbi protiv znakova starenja.

5. Popravlja crijevnu floru

Ljuskica badema sadrži probiotike potrebne za rast i razmnožavanje dobrih crijevnih bakterija. Ako postoji neravnoteža, mogu se pojaviti simptomi poput bolova u stomaku, lošeg zadaha i problema s varenjem. Stoga se preporučuje svakodnevna konzumacija badema.

6. Mršavljenje

Konzumacija badema će vas podstaći da jedete manje ugljenih hidrata tokom dana. Pomaže pri normalizaciji metabolizma, a takođe doprinosi gubitku težine. Sadrži i vlakna koja nam daju osjećaj sitosti. Ovo je jedna od top zdravstvenih prednosti badema za naše tijelo.

7. Poboljšava moždanu aktivnost

Budući da bademi sadrže vitamin E, to pomaže u poboljšanju pamćenja (ako se redovito konzumiraju). Ovi orašasti plodovi također usporavaju starenje mozga.

8. Smanjuju rizik od raka debelog crijeva

Svakodnevna konzumacija badema drastično smanjuje pojavu lezija koje vode do raka debelog crijeva. Dakle, redovna konzumacija badema smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva.

9. Pomaže u borbi protiv kamena u žuči

Bademi su povezani sa smanjenjem pojave kamena u žuči. To je zato jer bademi smanjuju nivo lošeg holesterola.